Unul dintre ei este pastor și senator demisionar din Georgia. Celălalt este o fostă vedetă a fotbalului american din acest stat sudic. Raphael Warnock și Herschel Walker își vor reînnoi duelul atipic, din punct de vedere al personalității și ideilor, pentru un loc în Senatul american la începutul lunii decembrie, după un vot eșuat marți, potrivit AFP.

Alegeri in SUA 2022Foto: Francis Chung/E&E News/POLITICO / AP / Profimedia

Niciunul dintre cei doi afro-americani nu a depășit pragul de 50% din voturi la alegerile de la jumătatea mandatului, așa că vor fi din nou în fața alegătorilor pe 6 decembrie. Amândoi sunt originari din Georgia, dar traseele lor de viață au multe diferențe.

Înainte de a deveni senator al Georgiei în 2021, pastorul democrat Raphael Warnock, în vârstă de 53 de ani, a ținut predici de la amvonul bisericii din Atlanta unde a slujit Martin Luther King.

El a fost ales împotriva senatorului demisionar Kelly Loeffler, susținut de Donald Trump, și a devenit astfel primul afro-american ales în Senat pentru a reprezenta Georgia, un stat sudic cu un trecut puternic segregaționist.

Fiu al unui fost militar și pastor și al unei mame care a lucrat pe câmpurile de bumbac, Raphael Warnock este al unsprezecelea din 12 copii. Crescut în sărăcie în locuințe publice din Savannah, un oraș colonial din Georgia, pe coasta atlantică, el a declarat în 2020 că drumul său spre biserica lui Martin Luther King și apoi spre Senat a fost posibil doar "în America".

În singura dezbatere împotriva lui Herschel Walker, a avut uneori dificultăți și a fost uneori criticat pentru lipsa de carismă.

h2. Idolul „buldogilor”

Fostul star al fotbalului american Herschel Walker, care a fost susținut de Donald Trump, a intrat târziu în politică, candidând pentru Senat.

Cu mai multe recorduri la activ, fostul sportiv în vârstă de 60 de ani este considerat unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului universitar american, o instituție cvasi-religioasă din sudul Statelor Unite, care face miliarde de dolari în fiecare an.

Idolul de la Universitatea din Georgia a devenit un nume cunoscut în stat când a condus echipa Bulldogs la câștigarea titlului național în 1980.

Cariera sa profesionistă - deși respectabilă - a fost mai puțin strălucită, cu o perioadă notabilă la New Jersey Generals, o franciză deținută de nimeni altul decât... Donald Trump.

După ce s-a retras din activitatea sportivă în 1997, Herschel Walker s-a orientat către afaceri, în special către distribuția de produse avicole.

În memoriile sale publicate în 2008, el explică faptul că, după cariera sa sportivă, a fost diagnosticat cu tulburare disociativă de identitate, o tulburare mentală - controversată în comunitatea științifică - care implică prezența mai multor personalități distincte la același individ.

h2. Avorturi

Locul pentru care candidează s-ar putea dovedi decisiv în stabilirea majorității în Senat. Campania pentru a decide între ei, înainte de alegerile din 8 noiembrie, a fost marcată de o serie de scandaluri.

Herschel Walker, un vocal anti-avort, inclusiv în cazuri de viol, a fost acuzat de o femeie că a împins-o să facă avort în 1991, când era încă căsătorit.

O a doua femeie a susținut că, după ce a făcut un avort în timpul relației cu Herschel Walker, acesta a îndemnat-o să facă un al doilea avort doi ani mai târziu. Cu toate acestea, ea a refuzat, păstrând copilul, care acum are 10 ani și care, potrivit relatărilor, și-a văzut tatăl doar de trei ori.

În timpul campaniei sale, Herschel Walker a fost nevoit să recunoască faptul că mai are alți trei copii din relații extraconjugale, pe lângă fiul pe care l-a avut cu soția sa.

Raphael Warnock a fost acuzat în 2020 de fosta sa soție că a călacat-o cu mașina pe picior în timpul unei altercații, pe vremea când cuplul divorța. Poliția și personalul medical de la fața locului au declarat în acel moment că nu au găsit semne aparente de rănire.