Turiștii ruși care nu au putut ajunge vara aceasta în străinătate sau Crimeea din cauza declanșării „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie s-au reorientat spre regiunea Krasnodar din nordul Caucazului, relatează Kommersant.

Turisti in orasul Soci din regiunea KrasnodarFoto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia Images

Cererea rușilor pentru vacanțe la Soci, cea mai cunoscută destinație turistică din regiunea Krasnodar, a fost anul acesta cu aproape o treime mai mare decât anul trecut când hotelierii au fost afectați și de restricțiile impuse turiștilor nevaccinați.

Oleg Kozirev, director de marketing al Travelata.ru, afirmă că numărul tururilor vândute în Krasnodar vara aceasta a depășit volumul de anul trecut cu 43%.

El spune de asemenea că redistribuirea fluxului intern de turiști a jucat de asemenea un rol important în creșterea vânzărilor din această regiune: datorită închiderii aeroportului din Simferopol, capitala Crimeii, călătorii aleg ca alternativă stațiunile din Krasnodar.

Ilia Umanski, directorul general al Alean, un tour operator din Rusia, explică la rândul său că hotelurile din regiunea Krasnodar sunt acum pline, deși până în a doua jumătate a lunii iunie gradul de ocupare a acestora era cu 30% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

Turiștii ruși plătesc cu aproape 50% mai mult pentru o vacanță la Soci

Umanski susține că acum la Soci vin și turiști din Republica Populară Donețk și Lugansk, cele două entități separatiste din estul Ucrainei.

„Acest lucru se datorează faptului că rușii, fără să aștepte deschiderea aeroportului Simferopol și apariția unor destinații străine suplimentare, au decis în cele din urmă să se odihnească la Soci și în alte orașe din regiune”, explică el.

Potrivit Travelata.ru, din cauza creșterii cererii, prețurile pentru un sejur de 7 zile la Soci au crescut cu 46% față de anul trecut, ajungând la o medie de 83.400 de ruble (aprox 1.360 de euro).

„Acum un an, din cauza scăderii cererii, hotelierii, ofereau reduceri de până la 50%, acum hotelurile din Crimeea fac acest lucru”, spune Daria Domostroeva, reprezentanta unei agenții de turism din Rusia.

Turiștii din Rusia scot mai mulți bani din buzunar și să ajungă la destinație

Biletele de avion s-au scumpit la rândul lor semnificativ, cel mai ieftin zbor de la Moscova la Soci și retur pentru perioada 1-7 august costând acum 17.400 de ruble (284 de euro).

Prețul mediu pentru această rută a fost vara trecută între 10.000 și 12.000 de ruble.

Întreaga Uniune Europeană și-a închis spațiul aerian pentru companiile aeriene rusești încă din data de 27 februarie, la 3 zile după declanșarea războiului din Ucraina în timp ce Grecia, una dintre destinațiile favorite ale turiștilor ruși, a mers mai departe, suspendând luna trecută acordarea de vize pentru aceștia.

Andrei Maslov, ambasadorul rus la Atena, a deplâns marți „distrugerea completă” a relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Pe același subiect: