Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov considera ca documentarul BBC, care arata conditiile mizere in care sunt tinuti copiii cu deficiente mentale de la un orfelinat din localitatea Mogilino, face parte dintr-o campanie antibulgara, informeaza site-ul Novinite.com. Parvanov a facut aceasta declaratie in timpul unei dezbateri publice "Pentru copiii bulgari" desfasurata in orasul Ruse, situat in apropierea localitatii Mogilino.

"Am fost jenat de acest documentar realizat de BBC despre orfelinatul din Mogilino. Cred ca face parte dintr-o campanie anti-Bulgaria, insa nu stiu cu certitudine cine este in spatele ei si ce vrea sa obtina", a declarat liderul de la Sofia, adaugand ca cetatenii bulgari cunosc aceasta situatie mult mai bine.

Parvanov a declarat ca ingrijirea copiilor ar trebui sa fie principala prioritate a tarii, mai ales ca unele orfelinate au devenit tinte pentru activitati ilegale. El a indemnat la o imbunatatire a legislatiei bulgare in acest domeniu, sugerand ca persoanele si companiile care doneaza bani pentru a sprijini acest sector ar trebui sa primeasca beneficii.

Copiii cu afectiuni mentale din orfelinatul Mogilino au devenit subiect pentru un documentar BBC care a provocat controverse atat in Marea Britanie cat si in cadrul institutiilor europene. Productia evidentia conditiile in care acesti tineri cresc in institutiile de stat din Bulgaria.

Documentarul BBC nu este singurul material de acest gen care arata neregulile din aceste orfelinatele. La inceputul lunii ianuarie, un film intitulat "Baclava", in regia lui Alekso Petrov, a socat opinia publica prin scene ingrozitoare de homosexualitate, violenta si pornografie infantila, scene cu copii beti, care fumeaza si se drogheaza.

Productia a fost realizata cu participarea unor orfani de la Casa de copii "A.G. Kodjakafalieta" din orasul Burgas, insa reprezentantii institutiei au declarat ca nu si-au dat niciodata acordul pentru aceste filmari.