Dupa ce viitorul presedinte al Rusiei va deveni Dmitry Medvedev, „noua conducere de la Moscova nu va imbunatati cu nimic relatiile moldo-ruse”, considera expertii de la Chisinau. Ei cred ca acest lucru nu se va intimpla deoarece „relatiile dintre cele doua state nu se bazeaza pe normele de drept internationale” si „nu sunt relatii de egalitate”.

2 martie – Ziua razboiului si a alegerilor

La 2 martie in Republica Moldova s-au desfasurat doua evenimente care au vizat in mod special relatiile moldo-ruse. Pe de o parte, la Chisinau, Dubasari si in alte localitati situate pe malul drept al riului Nistru au avut loc actiuni de comemorare a victimelor razboiului moldo-rus din Transnistria din 1992. Pe de alta parte, in localitatile de pe malul sting au fost deschise 23 sectii de vot pentru alegerea presedintelui Federatiei Ruse, asta insa fara acordul autoritatilor legale ale Republicii Moldova.

Sectiile de vot pentru alegerea presedintelui sau membrilor Dumei de Stat a Rusiei au fost deschise in Transnistria pe tot parcursul celor 16 ani dupa incheierea razboiului ruso-moldovenesc, dar de data aceasta autoritatile de la Chisinau nu au facut nici o declaratie fatisa de protest, iar numarul de sectii de votare a fost mai mare.

Ambasadorul Rusiei in Republica Moldova, Valeri Kuzmin, nu a recunoscut "ilegalitatea" in fata presei, declarind doar ca „nu doreste ca aceasta chestiune sa fie politizata”. Doar partidele ne-comuniste de la Chisinau au calificat drept ilegale sectiile de votare din stinga Nistrului.

Voturi impotriva comunistilor

La Chisinau au fost deschise doar doua sectii de vot, desi Ambasada Federatiei Ruse a anuntat ca in Moldova ar exista peste 100000 de cetateni rusi. In acelasi timp, aceeasi ambasada a anuntat ca in zona transnistreana ar locui doar citeva zeci de mii de cetateni rusi cu drept de vot, dar pentru ei au fost deschise 23 de sectii de vot „dotate cu toate cele necesare, inclusiv cu transport, telefonie, birotica”, dupa cum a relatat presa de la Tiraspol.

Numaratoarea voturilor rusilor din Moldova a aratat ca pentru candidatul Partidului Comunist Rus, Ghenady Ziuganov, au votat nici 7% din alegatori, in timp ce aproape 90% din rusii din Moldova au votat pentru Dmitri Medvedev.

Analistii considera ca rezultatele erau previzibile, deoarece teritoriul Republicii Moldova este „cuprins” in aria de emisia a zeci de canale TV si posturi de radio care emit de la Moscova, campania electorala pro-Putin ocupind un spatiu mediatic masiv.

Ion Manole, liderul organizatiei civice „Promo-Lex”, care desfasoara activitati pentru protejarea drepturilor cetatenilor din Transnistria, considera ca noul lider de la Kremlin nu va schimba cu nimic cursul relatiilor moldo-romane, in special in directia solutionarii diferendului transnistrean. ”Nu consider ca relatiile dintre Republica Moldova si Federatia Rusa sunt bazate pe normele dreptului international, nu consider ca intre aceste doua state exista vreo egalitate in drepturi, deci nu putem vorbi despre un parteneriat echitabil,” sustine Manole.

Problema transnistreana: rezultate sub zero

Ion Manole s-a referit la resursele umane si financiare enorme investite de Moldova pe parcursul ultimilor 16 ani, in sensul negocierii retragerii Armatei a 14-a si pentru redobindirea independentei. „Formatul negocierilor este inadecvat si si-a demonstrat ineficienta pe tot parcursul acestor ani.Constatam acum ca rezultatul acestei munci e un mare minus in fata autoritatilor Moldovei la capitolul identificarii unor solutii pentru problema transnistreana. Chiar dupa incheierea luptelor de pe Nistru am pierdut multe, am pierdut Tighina, alte localitati, a fost pierduta chiar si increderea populatiei in totalitate”, considera Manole.

Pe de alta parte, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu a participat pe 2 martie la actiunile de comemorare a razboiului moldo-rus, care au fost marcate in principal de participantii la luptele de pe Nistru si de familiile celor pierduti, sustinuti de Primaria Chisinau. Premierul Tarlev a mers separat la monumentul victimelor acestui razboi si a depus flori, fara sa se alature combatantilor.

“Voronin si-a demonstrate inca o data dependenta fata de Rusia, si nu avem ce spune mai mult. Asta in timp ce el a sustinut elaborarea si introducerea fortata a manualelor de istorie integrata, in care Voronin apare ca un erou, iar camarazii nostri care au luptat in Transnistria – ca niste agresori,” a declarat istoricul Gheorghe Petrencu, lider al Miscarii Actiunea Europeana. El considera ca noua conducere de la Moscova are aceleasi ambitii de control asupra Moldovei, de aceea lucrurile nu se pot schimba in bine in perioada imediat urmatoare.

Si Andrei Covrig, colonel in rezerva, lider al Asociatiei de Drept Umanitar, considera ca “noul Putin” nu va schimba vectorul in relatiile cu Moldova. “Eu cred ca situatia Moldovei s-ar putea chiar inrautati in acest tandem, deoarece Medvedev pare mult mai conservator si mult mai sovin, de aceea egalitatea intre doua state nu are prea mult loc in aceasta relatie”, a declarat Covrig.

Analistul Nicu Popescu crede ca schimbarea garzii la Kremlin nu are cum sa produca rapid schimbari vizibile. "In Rusia, nu presedintii tarii se ocupa de relatiile cu Moldova, ci Administratia presedintelui, Consiliul de securitate si Ministerul de Externe. Iar in aceste institutii persoanele responsabile de Moldova vor ramane aceleasi pentru inca cel putin cativa ani.

In plus, interesele Rusiei in Moldova nu s-au schimbat prea mult din 1991 incoace: mentinerea influentei rusesti, inclusiv prin prezenta militara in Transnistria, prezenta economica si instrumentalizarea conflictului transnistrean. Toate aceste elemente ale politicii ruse au fost valabile in perioada Eltin, Putin, si vor ramane valabile in perioada Medvedev", crede Nicu Popescu, analist politic in cadrul “European Council on Foreign Relations”, cu sediul la Londra.