Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a estimat vineri ca un acord cu Marea Britanie privind cele trei dosare prioritare ale Brexitului este "posibil" pana la summitul UE din decembrie, care ar urma sa permita trecerea la discutii pe teme comerciale, chiar daca aceasta "ramane o provocare uriasa", relateaza AFP si Reuters, citate deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Posibil sa avem progrese suficiente (privind cele trei dosare prioritare) in negocierile asupra Brexitului la Consiliul European din decembrie", a scris Donald Tusk pe Twitter dupa o intrevedere la Bruxelles cu premierul britanic Theresa May.

"Insa aceasta ramane o provocare uriasa", a mai spus el. "Trebuie sa vedem progrese din partea Marii Britanii in urmatoarele zece zile asupra tuturor subiectelor, inclusiv asupra Irlandei", a insistat Tusk.

Termenul de zece zile coincide cu o intrevedere, pe 4 decembrie, la Bruxelles, intre premierul britanic Theresa May si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Liderii celor 27 de tari care raman in UE dupa Brexit vor obtinerea de progrese in trei domenii ￯ drepturile cetatenilor, o solutie financiara si problema granitei irlandeze ￯ inainte de a da ''unda verde'' trecerii la negocieri comerciale.

Intalnirea de vineri de la Bruxelles intre presedintele Consiliului European si sefa guvernului britanic survine la o saptamana dupa ce Tusk i-a cerut Theresei May sa-si prezinte proiectele pana la inceputul lunii decembrie daca doreste sa obtina pana la Craciun ''unda verde'' pentru deschiderea de tratative comerciale post-Brexit.

Dupa discutia de vineri cu Donald Tusk, Theresa May a facut referire la o "atmosfera foarte pozitiva".

"Exista inca probleme asupra diferitelor subiecte pe care le negociem si care trebuie rezolvate, insa a existat o atmosfera foarte pozitiva in cadrul discutiilor si sentimentul sincer este ca vrem sa mergem inainte impreuna", a declarat Theresa May pentru jurnalisti la plecarea de Bruxelles, unde a participat la summitul Parteneriatului Estic.