Miliardarul american Carl Icahn a anuntat vineri ca renunta la functia de consilier al lui Donald Trump pentru dereglementare financiara, dar a nu atribuit aceasta plecare declaratiilor presedintelui american in legatura cu violentele de la Charlottesville, transmite AFP.

Carl Icahn, 81 de ani, este unul dintre cei mai reputați finanțiști de pe Wall Street. El a fost numit în decembrie "consilier special" al președintelui Trump pe teme de reglementarea cu misiunea de "a se debarasa de reglementările distrugătoare de locuri de muncă frânând creșterea economică".

Într-o scrisoare adresată lui Trump și publicată pe site-ul său, Icahn a amintit pentru a explica plecarea sa de numirea unei alte persoane, Neomi Rao, ca "administrator pentru afacerile de reglementare", scrie Agerpres. În iulie, Neomi Rao a fost confirmată de Senat în acest post.

Numirea lui Icahn a fost criticată de democrați care l-au bănuit că va face să avanseze în cadrul funcției sale dosare în care are un interes financiar direct, cum este cel al reglementărilor de mediu ce se aplică rafinăriilor de petrol.

"Contrar insinuărilor unora dintre opozanții democrați, nu am avut niciodată acces la informații nepublice și nu am profitat de poziția mea", a afirmat Carl Icahn în acest mesaj, adăugând: "Nu cred nici că rolul meu a constituit un conflict de interese".

"Cu toate acestea, am decis să pun capăt colaborării noastre, cu acordul vostru, pentru că nu doresc ca dispute partizane să umbrească administrația dumneavoastră sau activitatea importantă a d-nei Rao", a subliniat Carl Icahn.

Recente declarații făcute de Donald Trump atenunând responsabilitatea grupărilor de extremă-dreaptă și a naționaliștilor albi în cursul violențelor de la Charlottesville (Virginia), la sfârșitul săptămânii trecute, au provocat polemici aprinse.

Donald Trump a fost nevoit să dizolve două dintre consiliile sale economice, alcătuite din șefi de companii și responsabili economici, după ce mulți dintre acești responsabili au decis să demisioneze. Carl Icahn nu făcea parte din niciunul din acestea, reamintește AFP.