Donald Trump a devenit pe 20 ianuarie presedintele Statelor Unite, dupa ce si-a multiplicat promisiunile, intr-o campanie electorala extrem de dura. AFP prezinta principalele angajamente pe care si le-a luat acesta si masura in care si le-a indeplinit, potrivit News.ro.

Zidul de la Frontiera cu Mexicul

La 25 ianuarie, Trump a semnat un decret in vederea lansarii proiectului construirii unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, considerata promisiunea sa emblematica.

Dar acest proiect este afectat de refuzul Mexicului de a plati construirea si de reticenta Congresului american fata de perspectiva de a finanta acest zid care ar putea sa coste 20 de miliarde de dolari potrivit mai multor estimari.

Statut: promisiune neindeplinita.

Iesirea din acordul de la Paris cu privire la schimbarile climatice

Donald Trump a anuntat pe 1 iunie retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, incheiat de 195 de tari in 2015, si intentia de cauta "un nou acord" mondial cu privire la incalzirea globala.

Subliniind ca a fost "ales sa reprezinte locuitorii din Pittsburgh, nu din Paris", miliardarul a catalogat acordul drept "foarte nedrept" cu tara sa, pentru ca permite, in opinia sa, celorlalte natiuni un avantaj asupra industriei americane.

Insa, din cauza prevederilor textului, Washingtonul nu se va putea retrage inainte de noiembrie 2020.

Statut: promisiune respectata.

Abrogarea si inlocuirea Obamacare

Al 45-lea presedinte al Statelor Unite a promis sa abroge si sa inlocuiasca "Affordable Care Act" - legea din 2010 cunoscuta ca "Obamacare" - in primele 100 de zile ale presedintiei sale.

Insa Senatul - totusi majoritar republican - nu a reusit, deja, dupa o serie de rasturnari de situatie, sa obtina, saptamana aceasta, voturile necesare in vederea adoptarii reformei sale a sistemului sanatatii.

Trump intentioneaza de-acum "sa lase Obamacare sa se prabuseasca", iar apoi sa revina in forta cu un nou proiect de lege.

Statut: promisiune neindeplinita.

Numirea unui judecator la Curtea Suprema

El a promis in campanie sa numeasca un judecator conservator la Curtea Suprema, in locul lui Antonin Scalia, un important conservator, decedat in februarie 2016.

Neil Gorsuch, un judecator de la o Curte de Apel federala, in varsta de 49 de ani, a fost ales de presedinte, iar nominalizarea sa a fost confirmata de Senat.

Statut: promisiune indeplinita.

Interzicerea intrarii musulmanilor in SUA

Candidatul Trump a provocat o polemica, indemnand la "oprirea totala si completa a intrarii musulmanilor in Statele Unite".

Eforturile sale in vederea interzicerii temporare a intrarii cetatenilor din sase tari cu populatie majoritar musulmana - Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen - si a tuturor refugiatilor au fost contracarate de o serie de hotarari ale justitiei.

Insa Curtea Suprema a autorizat la sfarsitul lui iunie o intrare in vigoare partiala a decretului sau controversat antiimigratie: cetatenii acestor sase tari care pot sa dovedeasca o "relatie valabila cu o persoana sau o entitate in Statele Unite" nu sunt respinşi din oficiu.