Declaratia finala pe care tarile membre ale Uniunii Europene urmeaza sa o adopte sambata la finalul summitului de la Roma este "acceptabila" pentru toti, a declarat vineri premierul polonez Beata Szydlo, potrivit AFP.

"Declaratia care va fi adoptata la summitul de la Roma nu este la inaltimea ambitiilor noastre, Europa poate mai mult, dar este un document care, in situatia politica actuala, este acceptabila pentru toti si in aceasta rezida valoarea sa", a spus ea, inainte de a pleca spre capitala italiana.

"Unitatea Europei este prioritatea", a subliniat ea. "Unitatea Europei si caracterul sau indivizibil se gasesc in declaratie si acesta este un succes al diplomatiei europene".

In ultimele zile, Szydlo avertizase ca Polonia ar putea sa nu semneze declaratia finala daca face referinta la o Europa "cu mai multe viteze".

Aceasta a enuntat patru prioritati esentiale pentru guvernul sau: unitatea UE, apararea in colaborare cu NATO, intarirea rolului parlamentelor nationale si "si principiile pietei unice care nu trebuie sa divizeze, ci sa uneasca".

Cei 27 de lideri europeni celebreaza sambata 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a dat nastere Comunitatii Economice Europene (CEE).

In ultimele zile, au aparut zvonuri la Atena potrivit carora Grecia nu va semna declaratia comuna a summitului decat daca va contine referinte specifice legate de acquis-ul social.

Potrivit ministrului adjunct al Afacerilor externe Konrad Szymanski, Grecia a renuntat la rezervele sale noaptea trecuta.