Presedintele Donald Trump l-a numit marti pe judecatorul Neil Gorsuch la Curtea Suprema a Statelor Unite, pe locul ramas vacant dupa decesul lui Antonin Scalia in februarie 2016, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

La 49 de ani, Gorsuch este cel mai tanar magistrat nominalizat la instanta suprema a SUA in ultimul sfert de secol, pentru o functie care se acorda pe viata.

Confirmarea lui de catre Senat ar putea fi obiectul unei lupte politice, dupa ce republicanii au refuzat anul trecut sa dezbata propunerea facuta pentru acelasi post de presedintele Barack Obama, aflat spre finalul celui de-al doilea mandat la Casa Alba. Unii senatori democrati au anuntat deja ca vor incerca sa blocheze orice candidat desemnat de Trump.

Originar din statul Colorado si absolvent al facultatii de drept de la Harvard, Neil Gorsuch este in prezent judecator in cel de-al 10-lea circuit al Curtii de Apel a SUA, cu sediul la Denver, unde a fost numit in 2006 de presedintele George W. Bush.

Ca si judecatorul Scalia, caruia ar urma sa-i ia locul, candidatul propus de presedintele republican este cunoscut pentru vederile sale conservatoare. Daca va fi confirmat, el va reface majoritatea conservatoare in completul de noua magistrati al Curtii Supreme. Opinia sa ar urma sa cantareasca greu in chestiuni controversate cum ar fi avorturile, dreptul americanilor de a purta arme, pedeapsa cu moartea si problemele religioase.

Un exemplu de caz asupra caruia Gorsuch s-a pronuntat deja este cel al proprietarilor de companii private, care dupa opinia sa pot refuza din motive religioase sa aplice o prevedere a legii asigurarilor medicale cunoscute sub numele de Obamacare - includerea in asigurare a contraceptiei pentru femei.

Potrivit Reuters, nu se asteapta, totusi, ca revenirea in formula de noua sa schimbe pozitia Curtii Supreme in privinta avorturilor, permise in SUA printr-o sentinta din 1973.