Comisia pentru politica externa a Senatului american a aprobat luni numirea de catre Donald Trump a lui Rex Tillerson, fost director general al concernului ExxonMobil, la conducerea Departamentului de Stat, in pofida opozitiei democratilor, transmite AFP, citata de Agerpres.

Senatorii din comisie au votat cu 11 la 10 in favoarea sa, toti republicanii aprobandu-l, iar democratii respingand in bloc desemnarea lui. Plenul Senatului urmeaza sa voteze pentru a finaliza aceasta numire la o data care va fi stabilita ulterior.

Rezervele exprimate de mai multi senatori republicani, ca John McCain si Marco Rubio, au fost invinse in cele din urma. Acestia isi exprimasera preocuparea in legatura cu fostele relatii dintre patronul gigantului petrolier si autoritatile din Rusia, unde ExxonMobil are interese importante, si cu refuzul lui Rex Tillerson, in cursul audierii in Senat, de a-l acuza pe Vladimir Putin de crime de razboi in Siria.

"Data fiind incertitudinea care exista in tara noastra si in strainatate fata de politica noastra externa, a intarzia inutil confirmarea sa sau a o umbri cu controverse, ar fi impotriva intereselor noastre nationale", a declarat Marco Rubio pe Facebook luni, dupa ce a facut sa mareasca suspansul timp de mai multe saptamani.

In fata senatorilor, Rex Tillerson s-a demarcat, la 11 ianuarie, de presedintele republican in cateva dosare politice, inclusiv Rusia, de care presedintele Donald Trump doreste sa se apropie.

"Desi Rusia cauta respect si relevanta pe scena mondiala, activitatile ei recente nu au respectat interesele Statelor Unite', a spus atunci viitorul sef al diplomatiei americane.

El a recunoscut faptul ca Rusia 'a invadat Ucraina, inclusiv prin anexarea Crimeii, si a sprijinit fortele siriene care au incalcat brutal legile razboiului', admitand in acest context ca preocuparea statelor membre NATO fata de agresivitatea Rusiei este justificata.

'Probabil nu vom fi niciodata prieteni', a conchis Rex Tillerson, care a dezvoltat o relatie buna cu oficialii rusi in perioada cat a fost director general al companiei ExxonMobil.

El s-a mai delimitat de presedintele Donald Trump, dand asigurari ca Statele Unite vor ramane implicate in lupta impotriva incalzirii climatice.

Aceste nuantari nu au fost insa suficiente pentru a-i permite lui Rex Tillerson sa obtina macar un vot din partea opozitiei democrate.

"Mi-e teama ca nu il va sfatui pe presedinte sa pastreze sanctiunile existente impotriva Rusiei", a declarat senatorul democrat Ben Cardin. "Si nu pare interesat de proiectul noilor sanctiuni pe care l-am depus impreuna cu senatorul McCain", a mai spus el.

Urmatoarea etapa este votul in sedinta plenara. In absenta vreunei defectiuni, majoritatea republicana de 52 de locuri din totalul de 100 ii este suficienta lui Rex Tillerson pentru confirmarea sa.

Diplomatul de cariera Thomas Shannon exercita ca interimar atributiile de secretar de stat al SUA.