Armata senegaleza a ajuns miercuri seara la granita tarii vest-africane Gambia si ameninta ca va intra fortat dupa miezul noptii daca nu se retrage de la putere presedintele Yahya Jammeh, care a pierdut alegerile prezidentiale organizate la 1 decembrie in fata liderului opozitiei Adama Barrow. Insa, Jammeh a respins orice cerere de a se retrage de la putere si a decretat o stare de urgenta pentru a preveni orice actiune de nesupunere civila, transmite BBC, citata de News.ro.

Gambia este impinsa intr-o criza politica, sociala si economica profunda ca urmare a refuzului presedintelui invins de a se retrage de la putere, citand anumite nereguli in desfasurarea alegerilor prezidentiale din luna decembrie.

Insa, organizatiile internationale au concluzionat ca alegerile prezidentiale s-au desfasurat intr-un mod corect si liber, fiind primele castigate de un membru al opozitiei dupa puciul militar din 1994, orchestrat de catre Jammeh.

De asemenea, miercuri urma sa fie ultima zi de mandat al lui Yahya Jammeh, insa parlamentarii au decis sa-i mai acorde trei luni suplimentare la putere, in timp ce presedintele a instituit o stare de urgenta pentru a preveni orice actiune de nesupunere civica.

Decizia presedintelui de a tine cu dintii de putere l-a fortat pe castigatorul de drept al alegerilor sa fuga in Senegal, iar zeci de mii de persoane i-au urmat exemplul si au trecut granita pentru a evita o posibila criza politica, sociala, economica si militara in mica natiune din vestul Africii.

Tarile vecine incerc sa obtina sprijinul Natiunilor Unite pentru o interventie militara, care sa-l elimine de la putere pe Yahya Jammeh. Acesta a condus natiunea cu o mana de fier inca de la preluarea puterii in urma puciului militar din 1994.

Intre timp, mii de turisti britanici si olandezi sunt evacuati din mica natiune africana, care reprezinta o destinatie turistica populara in randul europenilor.

Comunitatea Economica a Tarilor din Vestul Africii a transmis autoritatilor senegaleze un mandat pentru o interventie militara, dar doar ca ultim resort si cu sustinerea obligatorie a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

"Suntem pregatiti si asteptam termenul limita de la mierzul noptii. Daca nu se gaseste nicio solutie politica, atunci noi vom interveni", a declarat colonelul Abdou Ndiaye, un purtator de cuvant al armatei Senegalului.

In Gambia, intreaga forta armata este reprezentata de 2.500 de militari, care nu au nicio sansa sa invinga o putere regionala, ce doreste sa intervina doar pentru a-l investi pe castigatorul de drept al alegerilor prezidentiale de la Banjul.

Nigeria a anuntat, de asemenea, ca isi va trimite avioanele de lupta, precum si 200 de militari, pentru a interveni alaturi de armata senegaleza in Gambia. Flotila nigeriana este pregatira sa intervina pentru evacuarea cetatenilor din Gambia.

Forte militare sunt trimise si de Ghana.

Pana la 26.000 de cetateni gambieni, in mare parte femei si copii, au traversat de la inceputul saptamanii granita senegaleza, temandu-se de izbucnirea violentelor.

Yahya Jammeh a sustinut ca isi va pastra pozitia pana la noi alegeri prezidentiale. De asemenea, pastrarea puterii prezidentiale il va scuti de o posibila inculpare pentru abuzurile comise in timpul guvernarii sale de peste doua decenii.