Un "suspect terorist" avand asupra sa un pistol-mitraliera Kalashnikov AK-47 a fost arestat vineri in orasul olandez Rotterdam, relateaza agentiile AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit dutchnews.nl, procurorii olandezi au declarat ca suspectul este un barbat in varsta de circa 30 de ani, care intentiona sa comita un atac terorist. Suspectul a comparut vineri in fata unui tribunal din Rotterdam si a fost plasat in arest preventiv pentru doua saptamani.

Unitatea antiterorista a politiei olandeze (DSI) a perchezitionat apartamentul barbatului dupa primirea unor informatii in aceasta privinta de la serviciile de securitate olandeze (AIVD).

In locuinta sa au fost gasite doua incarcatoare pline pentru pistolul-mitraliera AK-47, o pictura de mari dimensiuni a drapelului folosit de gruparea jihadista Statul Islamic (SI) si patru cutii cu petarde cu putere exploziva ridicata. De asemenea, conform RTL, au mai fost descoperite mai multe telefoane mobile si suma de 1.600 de euro cash.

"Individul este banuit de pregatirea unei infractiuni teroriste, dar nu avem informatii despre detalii", a declarat purtatorul de cuvant al parchetului olandez, Wim de Bruin.

Olanda se afla in stare de alerta antiterorista dupa atentatele de la Paris comise pe 13 noiembrie 2015 si soldate cu 130 de morti si 350 de raniti.

Autoritatile olandeze au anuntat in luna noiembrie ca amenintarea terorista ar putea creste in Olanda daca gruparea Statul Islamic va fi infranta in Siria si Irak, iar numerosi combatanti jihadisti proveniti din Europa vor reveni in tarile de origine.

Aproximativ 270 de olandezi au plecat in Siria si Irak pentru a lupta alaturi de jihadisti, iar dintre ei circa 40 au revenit in Olanda.

Coordonatorul UE pentru terorism, Gilles de Kerchove, a anuntat ca intre 2.000 si 2.500 de europeni plecati sa lupte in Irak si in Siria se afla in continuare acolo, expunand tarile membre ale Uniunii Europene unui pericol in ceea ce priveste securitatea dupa intoarcerea lor.

"Cifrele cele mai recente sugereaza ca din totalul combatantilor straini europeni, circa 15-20% au murit acolo (in Siria si Irak), 30-35% s-au intors deja si 50% se afla in continuare in Siria si Irak", releva un raport elaborat de Gilles de Kerchove si prezentat vineri ministrilor de interne din UE.