Independentul Alexander van der Bellen (72 de ani), sustinut de"Verzi", a castigat al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Austria, devansandu-l pe candidatul extremei drepte, Norbert Hofer (45 de ani). Potrivit unui sondaj prezentat de televiziunea publica austriaca dupa inchiderea urnelor, Van der Bellen este creditat ca fiind castigatorul alegerilor, cu 53,3% din voturi, in timp ce Norbert Hofer ar fi obtinut 46,7% din voturi. Chiar daca rezultatele oficiale nu au fost deocamdata anuntate, tabara lui Hofer si-a recunoscut deja infrangerea, anunta Reuters. Victoria lui Alexander van der Bellen a fost salutata de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care spune ca acest lucru va contribui la mentinerea unitatii in Europa: "Este o placere sa va felicit din toata inima pentru victorie. In numele Uniunii Europene, si personal, va doresc mult succes", i-a transmis Donald Tusk lui Alexander van der Bellen, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Alexander Van der Bellen considera ca atitudinea sa proeuropeana l-a ajutat sa castige alegerile prezidentiale

Independentul Alexander Van der Bellen a declarat ca atitudinea sa proeuropeana l-a ajutat sa castige duminica alegerile prezidentiale, in detrimentul contracandidatului sau eurosceptic, Norbert Hofer, potrivit Agerpres, care citeaza DPA. "Am luptat pentru Uniunea Europeana de la bun inceput", a spus Van der Bellen duminica seara, intr-o prima reactie.

Economistul austriac a recunoscut totusi ca nu era pe deplin sigur ca va castiga. "Am sperat ca lucrurile vor merge bine. Dar am fost surprins de amploarea" victoriei, a mai spus el.

  • Alegerile din Austria, reluate dupa ce s-au constatat nereguli

Candidatul independent, sustinut de Verzi, il invinsese pe Norbert Hofer (extrema dreapta) in al doilea tur al alegerilor prezidentiale si in luna mai, insa scrutinul a fost anulat din cauza unor nereguli si s-a decis repetarea lui duminica, 4 decembrie.

In urma cu doua saptamani, mai multe personalitati conservatoare din Austria au facut apel la populatie, intr-un manifest, sa opreasca ascensiunea liderului de extrema dreapta Norbert Hofer inaintea alegerilor prezidentiale din 4 decembrie, invocand un "Oxit", adica o posibila iesire a tarii din Uniunea Europeana.

Alegerile din Austria au fost considerate un barometru care ar putea indica cum se vor descurca formatiunile politice populiste in alte state din UE.

O eventuala victorie a lui Hofer in scrutinul prezidential din Austria, concomitent cu o eventuala respingere prin referendum a reformei constitutionale propuse de premierul italian Matteo Renzi (rezultatele referendumului sunt asteptate in cateva ore), ar fi reprezentat un soc dublu, aproape simultan, pentru Uniunea Europeana, noteaza Reuters.

Curtea Constitutionala din Austria a decis, in luna iulie, repetarea alegerile prezidentiale, acestea fiind pierdute la diferenta mica de candidatul de extrema dreapta Norbert Hofer, care insa a contestat rezultatul, invocand probleme majore la numararea voturilor.

Alegerile castigate de candidatul verzilor Alexander van der Bellen, cu mai putin de un procent in fata candidatului de extrema dreapta Norbert Hofer au fost reluate, decizia aparitinand Curtii Constitutionale a Austriei, care constatase nereguli extinse la numararea voturilor trimise prin posta.

Curtea a constatat ca peste 700.000 de voturi prin posta au fost numarate gresit, lucru care arunca suficienta indoiala pentru ca alegerile sa fie reluate.

Instanta constitutionala a decis ca au fost incalcate regulile intr-un fel care a influentat rezultatul, insa nu exista dovezi ca numaratoarea a fost manipulata, conform Reuters.

Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertatii, anti-imigratie si cu pozitii de extrema dreapta, a pierdut alegerile de pe 22 mai cu 31.000 de voturi.

BBC noteaza ca rolul presedintelui austriac este in mare parte onorific, insa acesta are puterea sa dizolve Camera inferioara a Parlamentului si sa determine organizarea de alegeri anticipate.

Pozitia de presedinte in Austria este simbolica, fara puteri executive.