Premierul sarb Aleksandar Vucic a spus ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a gasi un cumparator pentru mina de cupru de stat plina de datorii, RTB Bor, si ca va merge pana la a-i „implora pe chinezi” sa o cumpere, noteaza Reuters.

Compania miniera sarba RTB Bor, plina de datorii, nu-si gaseste cumparatoriFoto: Hotnews

Serbia este presata de FMI sa eficientizeze, sa vanda sau sa inchida multe companii de stat ce merg pe pierdere, guvernul dorind insa sa evite ultima varianta din cauza alegerilor prezidentiale ce vor avea loc anul viitor.

„Voi cere celei mai mari companii chinezesti sa cumpere RTB Bor”, a spus Vucic reporterilor la o conferinta de presa privind vizita unei delegatii a Fondului Monetar International.

„Nu exista nimeni altcineva care sa-l cumpere. Il voi implora pe liderul chinez Li Keqiang sa o faca".

Printre companiile interesate in utimul deceniu de RTB Bor ua fost si romanii de la Cuprom. Autoritatea de Privatizare de la Belgrad a anulat insa in aprilie 2007 acordul de 400 de milioane de dolari incheiat cu firma Cuprom Romania pentru preluarea gigantului sarbesc al cuprului, deoarece compania romaneasca nu a depus garantiile financiare necesare pentru preluarea complexului minier.