Consiliul de Stat din Grecia, cea mai inalta instanta administrativa a tarii, a invalidat miercuri importanta reforma audiovizuala initiata de guvernul elen, fapt ce constituie o infrangere serioasa pentru premierul Alexis Tsipras care imediat a denuntat hotatarea judecatorilor, a facut cunoscut o sursa judiciara, transmite AFP, citata de Agerpres.

Cu o majoritate de 14 judecatori din 25, Consiliul de Stat a considerat neconstitutionala legea din octombrie 2015 in baza careia guvernul stangii radicale a limitat la patru licentele nationale pentru televiziunile private si le-a atribuit la finalul unei proceduri care a adus 246 de milioane de euro statului, potrivit sursei citate.

Majoritatea judecatorilor a considerat ca reforma trebuie efectuata de Consiliul de radioteleviziune, organismul independent de supraveghere a emisiunilor prevazut in Constitutie, si nu de legislator, a adaugat sursa. Continutul exact al deciziei Consiliului de Stat, care s-a reunit cu usile inchise si a carui decizie a aparut totusi in presa greaca, urmeaza sa fie facuta publica luni, potrivit sursei.

Decizia Consiliului de Stat reprezinta o rasturnare de situatie pentru guvernul stangii radicale, care a demarat aceasta reforma, contestata vehement de opozitie, ca o initiativa esentiala pentru insanatosirea domeniului audiovizual, tinut de 27 de ani intr-un vid juridic si opacitate financiara de catre o mana de oligarhi.

"Aceasta decizie trebuie judecata prin prisma consecintelor sale", faptul ca "priveaza bugetul de stat de fondurile necesare de care societatea are nevoie si care vor trebui restituite celor patru bogati oameni de afaceri", a reactionat purtatoarea de cuvant a guvernului, Olga Gerovasili, referindu-se la cele 246 de milioane de euro stranse cu ocazia atribuirii posturilor de televiziune unor oameni de afaceri eleni.

"Aceasta decizie aduce tara la regimul anterior, de asemenea considerat neconstitutional", ceea ce "nu vom lasa sa se intample", a adaugat ea, subliniind ca executivul va depune luni un nou proiect de lege pentru reglementarea domeniului audiovizual.