Numarul migrantilor care au murit incercand sa traverseze Marea Mediterana pentru a ajunge in Europa a atins, de la inceputul anului, nivelul-record de 3.800, a anuntat miercuri Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), relateaza AFP, citata de News.ro.

"Putem sa confirmam ca cel putin 3.800 de persoane au pierit sau au disparut in Marea Mediterana de la inceputul anului, reprezetand bilantul cel mai mare inregistrat vreodata", a declarat pentru AFP William Spindler, un purtator de cuvant al UNHCR. In 2015, bilantul a fost de 3.771 de morti. UNHCR subliniaza ca acest numar mare de disparitii a avut loc in contextul in care mult mai putini migranti au incercat sa traverseze Marea Mediterana in 2016.

Peste un milion de persoane au incercat anul trecut sa faca acest lucru, in timp ce de la inceputul lui ianuarie si pana in prezent aproximativ 330.000 de persoane au facut acest lucru. Aceasta puternica scadere este datorata unui acord incheiat intre Turcia si UE in vederea stoparii sosirii pe coastele grecesti. Rata deceselor a crescut de la 1 la 269 anul trecut la 1 la 88 in 2016, a precizat Spindler.

"Pe ruta mediteraneeana centrala, intre Libia si Italia, rata deceselor este si mai mare, de 1 mort la 47 de nou-sositi", a adaugat el, subliniind ca este vorba despre itinerariul cel mai periculos. Naufragiile sunt mai frecvente deoare trecatorii folosesc ambarcatiuni de calitate mai proasta, a spus el, referindu-se la barci pneumatice, fragile, care nu rezista calatoriei si nici conditiilor meteorologice. Traficantii de migranti supraincarca ambarcatiunile cu mii de persoane pentru a-si creste profitul.

Tot miercuri, organizatia Medecins sans Frontieres (MSF) a anuntat ca a gasit 25 migranti intr-o ambaractiune din care supravietuitorii au fost salvati marti, in largul Libiei. Aceasta noua drama ridica bilantul victimelor in randul migrantilor care au incercat in ultima saptamana sa traverseze Marea Mediterana la 68 de morti si aproximativ 30 de disparuti.