Furtuna tropicala Newton din Oceanul Pacific a crescut in intensitate pe masura ce s-a apropiat de statiunea turistica mexicana Cabo San Lucas, devenind uragan dupa ce provocase deja inundatii si alunecari de teren in mai multe state din sudul Mexicului, informeaza agentia France Presse (AFP), citata de Agerpres.

Pregatirile pentru protejarea vietii si a proprietatii ar trebui sa se incheie rapid in zona care va fi afectata de uragan, a atentionat National Hurricane Center (NHC) din SUA, cu sediul in Miami, in Florida.

In jurul orei 0:00 GMT, uraganul Newton se deplasa spre Baja California cu o viteza de 25,7 kilometri pe ora si cu rafale de pana la 140 kilometri pe ora, a precizat NHC.

Uraganul se gasea la acea ora la 260 kilometri de statiunea balneara Cabo San Lucas, foarte apreciata de turistii americani.

Potrivit datelor oficiale locale, 15.000 de turisti se afla in prezent in orasele La Paz (capitala statului mexican Baja California Sur), Loreto si Los Cabos.

Uraganul Newton ar putea provoca inundatii si alunecari de teren in opt state care se invecineaza cu coasta mexicana a Pacificului, a avertizat directorul apararii civile, Ricardo Cruz, care a spus ca porturile din zona au fost inchise.

De asemenea, au fost amenajate peste 3.000 de adaposturi temporare putand adaposti aproape 800.000 de persoane din statele care ar putea fi afectate, a mai declarat oficialul local.

In weekend-ul trecut, cel putin trei persoane au fost ucise in statul Chiapas (sudul Mexicului) ca urmare a ploilor abundente cauzate de uraganul Newton.

Ploile au avariat peste 70 de case si scoli din statul Guerrero (sud), iar aproximativ 200 de persoane blocate de cresterea brusca a apei au trebuit sa fie evacuate pe calea aerului la Acapulco.

Ploile torentiale s-au abatut asupra regiunii de sambata dimineata provocand 33 de alunecari de teren in aceste zone.

O strada centrala a orasului Acapulco s-a prabusit ranind trei persoane care circulau cu automobilul, a declarat protectia civila municipala.

In luna septembrie 2014, statiunea Los Cabos a fost lovita puternic de uraganul Odile, soldat cu sase decese si pagube materiale semnificative.

In septembrie 2013, impactul aproape simultan a doua uragane, Ingrid si Manuel, s-a soldat cu 157 de decese in statul mexican Guerrero, dintre care 50 de persoane au fost ingropate de o alunecare de teren in orasul La Pintada, aminteste AFP.