Candidatul republican la presedintia Statelor Unite Donald Trump este dispus sa discute cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a incerca sa opreasca programul nuclear al Phenianului, potrivit declaratiilor sale intr-un amplu interviu acordat marti agentiei Reuters, citat de Agerpres.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

In acest interviu, Trump afirma de asemenea ca dezaproba actiunile presedintelui rus Vladimir Putin in estul Ucrainei, cere o renegociere a acordului asupra climei de la Paris si declara ca va desfiinta cea mai mare parte a legii de reglementare a pietelor financiare Dodd-Frank daca va fi ales presedinte.

Candidatul prezumtiv republican a refuzat sa prezinte detalii din planurile sale in legatura cu Coreea de Nord, dar o intalnire cu Kim ar marca o schimbare majora in politica SUA fata de aceasta tara izolata.

"As discuta cu el, n-as avea nicio problema", a declarat Trump referindu-se la Kim.

"In acelasi timp, as pune foarte multa presiune asupra Chinei pentru ca din punct de vedere economic, avem o putere extraordinara asupra Chinei", a spus el in acest interviu de o jumatate de ora in biroul sau din Trump Tower in Manhattan.

China este singurul sustinator major diplomatic si economic al Phenianului, aminteste Reuters.

Potrivit lui Trump, Statele Unite sunt tratate nedrept in acordul asupra climei de la Paris, care prevede reduceri ale emisiilor de carbon pentru mai mult de 170 de tari. Renegocierea pactului ar fi un regres major pentru ceea ce a fost salutat ca primul acord asupra climei cu adevarat global, angajand atat tarile bogate cat si cele sarace sa tina in frau cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera raspunzatoare pentru incalzirea planetei.

In ceea ce priveste economia, Trump a spus ca intentioneaza sa prezinte o platforma politica detaliata in doua saptamani. El a declarat ca va desfiinta aproape tot pachetul de reforme financiare Dodd-Frank, pus in aplicare dupa criza financiara din 2007-2008.

"As spune ca va fi aproape de o dezmembrare Dodd-Frank. Dodd-Frank este o forta foarte negativa, care a dezvoltat o reputatie foarte proasta", a spus miliardarul din New York.