Opozitia venezueleana a anuntat ca a strans peste un milion de semnaturi pentru a cere plecarea de la putere a presedintelui socialist Nicolas Maduro, o prima etapa pentru a putea organiza un referendum de revocare a acestuia din functie, scrie AFP.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/Xinhua

"Avem in prezent 1.102.236 de semnaturi, numarul acestora va mai creste un pic", a afirmat joi seara unul dintre liderii opozitiei, Henrique Capriles.

Acest numar este de opt ori mai mare decat cel de 195.721 de semnaturi (adica 1% din electorat) cerut de Consiliul national electoral (CNE), caruia opozitia ii va prezenta luni, spre verificare, rezultatul consultarii populare demarate miercuri.

"Le vom prezenta pe toate (semnaturile), auditate", a explicat Capriles.

Daca CNE valideaza aceasta prima etapa, atunci opozitia trebuie sa adune in trei zile 4 milioane de semnaturi pentru a avea dreptul de a convoca referendumul.

Acesta din urma, pe care opozitia spera sa-l organizeze la finalul lunii noiembrie, va fixa un prag si mai dificil de trecut: pentru a-l face sa plece pe Nicolas Maduro, trebuie depasit numarul de voturi pe care acesta l-a obtinut la alegerile prezidentiale din 2013 (7.587.532).

Aproape 68% dintre venezueleni s-au declarat in favoarea unei retrageri a presedintelui "cat mai curand posibil si sa fie organizate noi alegeri prezidentiale", potrivit unui sondaj realizat de Venebarometro, publicat joi.

Miercuri seara, presedintele Nicolas Maduro s-a aratat din nou combativ, dand asigurari ca "nimic din ce fac ei (opozitia) nu are viabilitate politica, iar revolutia aici va continua si acest presedinte va ramane cel putin pana in 2018".