Un ziarist somalez care a trecut in tabara islamistilor radicali shebab si condamnat la moarte pentru ca a comandat asasinarea a cinci colegi de-ai sai, intre 2007 si 2010, a fost executat prin impuscare luni, in zori, la academia de politie din Mogadishu, scrie AFP.

Mai multi ziaristi au asistat la executarea lui Hassan Hanafi, care a fost legat inainte de a fi impuscat.

"A marturisit si a fost declarat vinovat pentru ca a organizat asasinarea mai multor ziaristi somalezi (...) A fost executat", a declarat un inalt oficial al tribunalului militar care l-a judecat, Abdulahi Hussein.

Hassan Hanafi a fost arestat in august 2014 in capitala kenyana Nairobi si extradat in Somalia in acelasi an.

Sambata, alti doi shebab au fost impuscati la Mogadishu, dupa ce au fost declarati vinovati pentru uciderea unei ziariste a televiziunii nationale, la finele lui 2015.

Somalia este una dintre cele mai periculoase tari pentru ziaristi: 45 de ziaristi somalezi au fost asasinati din 2007, potrivit Comitetului pentru protectia ziaristilor (CPJ).

Reporters sans frontieres (RSF) plaseaza tara pe locul 172 dintr-un total de 180 de tari in clasamentul privind libertatea presei din 2015.

Militiile shebab, care lupta impotriva guvernului somalez, conduc in mod regulat atacuri impotriva responsabililor guvernamentali sau a ziaristilor.

Ziaristii sunt si o tinta a oamenilor de afaceri sau a politicienilor, care sunt nemultumiti de modul in care relateaza anumite subiecte.