Agentia americana de presa Associated Press, acuzata de un istoric german ca a colaborat cu regimul nazist intre 1935 si 1941 pentru a mentine o prezenta in Germania, a respins miercuri aceasta "teza", potrivit Agerpres.

Potrivit istoricului Harriet Scharnberg, al carei articol a fost publicat pe site-ulZeithistorische Forschungen(studii de istorie contemporana), Associated Press a facut o serie de concesii puterii naziste, noteaza France Presse.

Agentia s-ar fi supus legii asupra editarii (Schriftleitergesetz), intrata in vigoare in 1934 si care a impus tuturor editorilor de presa sa nu publice nimic ce "ar putea slabi... Reichul german in afara tarii sau acasa".

Prin acceptarea acestei conditii, AP ar fi "acordat Ministerului nazist al Propagandei o influenta considerabila asupra productiei sale de fotografii de stiri".

Din 1935 si pana cand Statele Unite au declarat razboi Germaniei in decembrie 1941, agentia a fost singurul mijloc de informare a maselor occidental acreditat in Germania.

Istoricul afirma de asemenea ca unul dintre fotografii AP in Germania la vremea aceea, Franz Roth, apartinea serviciului de propaganda SS (unitati de elita ale armatei germane).

El l-ar fi inlocuit, potrivit lui Harriet Scharnberg, pe unul dintre cei trei fotografi evrei ai AP care au trebuit sa paraseasca Germania pentru Statele Unite.

Agentia ar fi pus de asemenea la dispozitia regimului national-socialist arhiva sa fotografica, care ar fi fost folosita de regim in campaniile de propaganda.

"AP respinge teza ca ar fi colaborat cu regimul nazist la un moment dat", a scris, intr-un comunicat publicat miercuri, directorul de relatii mass-media, Paul Colford.

"AP a fost supusa la presiuni de regimul nazist" intre 1933, anul accederii lui Adolf Hitler la putere, si 1941, a spus el.

"Echipa AP a rezistat acestor presiuni facand tot posibilul sa ofere lumii o informatie exacta, importanta si obiectiva intr-o perioada sumbra si periculoasa", a asigurat el.