Liderul libian Muammar Gaddafi va efectua o vizita in Franta, pentru prima data dupa mai bine de 30 de ani. Purtatorul de cuvant al presedintele francez Nicolas Sarkozy a precizat ca intalnirea dintre cei doi sefi de stat va avea ca scop imbunatatirea relatiile bilaterale si semnarea unor acorduri de cooperare in domenii precum energia, comertul, agricultura si sanatatea.

Sarkozy il va primi pe colonelul Gaddafi de doua ori la Palatul Elysee, luni si miercuri, in semn de recunostinta pentru ospitalitatea de care s-a bucurat in scurta lui vizita la Tripoli, din data de 25 iulie, dupa eliberarea cadrelor medicale bulgare condamnate la moarte in Libia.

In timpul vizitei de o saptamana, Muammar Gaddafi isi va aduce si binecunoscutul sau cort, pe care il va instala la resedinta oficiala de la Hotelul Marigny din Paris. Cortul reprezinta o "traditie a desertului", pe care colonelul Ghaddafi, nascut conform propriei legende intr-un cort de beduin, incearca sa o respecte cu strictete.

Hotelul Marigny, care are un mic parc, este resedinta invitatilor presedintelui Frantei, fiind situat in apropiere de Palatul Elysee.