Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite, CIA, a recunoscut ca a distrus o serie de inregistrari video ce contineau interogatoriile suspectilor de terorism, pe motiv ca s-a dorit protejarea identitatii unor agenti si pentru ca imaginile nu mai erau utile, noteaza BBC News.

Directorul CIA, Michael Hayden, a comunicat printr-o scrisoare adresata colegilor lui ca videocasetele au fost inregistrate in 2002, in cadrul programului secret de arestare si interogare a suspectilor de terorosm. El a precizat ca practica inregistrarii interogatoriilor a fost intrerupta in acelasi an, iar casetele au fost distruse ulterior.

Hayden a adaugat s-a recurs la aceasta solutie pentru a proteja identitatea agentilor care au participat la acest program. "Agentii CIA ar fi putut deveni tintele teroristilor din Al-Qaida, in cazul unor scurgeri de informatii", a declarta directorul CIA.

Explicatia oficiala este, insa, contrazisa de publicatia "New York Times" care sustine ca imaginile au fost distruse pentru ca surprindeau metodele dure de interogatoriu ale CIA. Cotidianul american sustine ca inregistrarile ar fi fost sterse in 2005, la inceputul scandalului ce privea asa numitele "centre secrete de detentie CIA".

Agentia admite ca anchetele in acea perioada erau destul de dure, dar sustine ca organismele interne de control au facut verificari si ca nu ar fi fost constatate ilegalitati.

De-a lungul timpului, mai multe organizatii internationale au acuzat CIA ca foloseste tortura, insa agentia americana a negat. Se vehiculeaza ca in timpul programului de interogare, aprobat de presedintele Bush in 2002, detinutii erau legati si tinuti sub apa, pana cand cedau fizic.

Democratii din Senat si din Camera Reprezentantilor au cerut demararea unei anchete in acest caz.