Conducerea fortelor armate germane vrea sa trimita in misiunea din Siria pe care a anuntat-o guvernul german peste 1.000 de soldati. „Din punct de vedere militar, numarul de soldati necesar pentru a opera avioanele si navele se ridica prezumtiv la 1.200“, a detaliat inspectorul general Volker Wieker, pentru Bild am Sonntag.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, prin fortele umane angrenate in lupta contra militiei teroriste Statul Islamic (ISIS), aceasta misiune devine cea mai puternica implicare militara a statului german, din strainatate. Decizia politica de principiu a fost luata joi 26 noiembrie si anuntata de ministrul Apararii german, Ursula von der Leyen.

Saptamana viitoare se va decide asupra ei in Bundestag, insa majoritatea voturilor pare sa fie asigurata. Chiar si partidul cu program pacifist, al Verzilor (Die Grüne), nu se opune pe fond, solicitand insa o analiza mai amanuntita a implicatiilor interventiei militare, pentru a-si preciza pozitia definitiv. Singurul partid care se opune interventiei militare in Siria este cel al Stangii (Die Linke).

Dupa decizia de principiu, Ministerul Apararii lucreaza deja la detaliile operatiunii militare. Marti, decizia va fi diacutata in Cabinetul de ministri, iar consultarile parlamentare se vor desfasura si ele in ritm alert. „Guvernul german incearca acordarea unui mandat inca in acest an“, relateaza duminica Focus.de. Inceperea misiunii „ar putea incepe rapid, dupa obtinerea mandatului“ de interventie militara, a precizat Wieker.

Germania vrea sa participe la misiunea militara contra ISIS cu patru pana la sase avioane „cercetase“ de tip Tornado si cu o nava de razboi. Fregata germana cu 200 de militari la bord ar urma sa asigure protectia portavionului „Charles de Gaulle“, din Marea Mediterana.

Desi Germania s-a hotarat sa nu stea deoparte in lupta armata contra terorii ISIS, ministrul Apararii german precizeaza ca este vorba de „o uniune politica de circumstanta si orientata spre un anumit scop“. Mai precis, toti adversarii Statului Islamic ar trebui sa se asocieze in acest sens. Afirmatiile sale vin pe terenul recentei rezolutii a Consiliului de Securitate Mondiala, care arata ca „lupta impotriva ISIS trebuie sa aiba maxima prioritate, pentru Franta ca si pentru SUA, China, Rusia, Turcia, Iran sau statele arabe“.

„Ideea este de a slabi Statul Islamic, de a-i ingradi libertate de miscare, de a-i distruge campus- urile de antrenament, de a recuceri stat dupa stat. Veniturile din petrol trebuie nimicite si nimbul invincibilitatii lui trebuie distrus“, ar mai fi delarat von der Leyen, citata de Focus.de.

„Riscurile exista. Este o interventie periculoasa“ a mai spus Von der Leyen la emisiunea de stiri Heute-Journal a televiziunii de stat germane ZDF. Insa coalitia anti-ISIS n-a pierdut in ultimul an avioane, la interventiile aeriene de pana acum, a linistit ea spiritele, in ce priveste eventualele pierderi umane si materiale pe care le-ar putea suferi Germania.

Pana acum, razboiul aerian contra islamistilor radicali din Siria si din Irak este purtat de SUA, Franta, Marea Britanie, Rusia si statele arabe. „Un mandat ONU nu exista in acest sens“, consemneaza Spiegel.de. Fortele armate ale NATO conduse de SUA au mai avut interventii fara mandat ONU si in Kosovo (1999), Irak (2003) si Libia (2011).