Autoritatile din China au lansat o noua investigatie ce vizeaza practicile incorecte de pe piata financiara, impotriva a cinci mari companii de brokeraj, pe fondul celui mai grav declin al pietei de capital din ultimele doua decenii, relateaza Mediafax, citand Financial Times. Patru companii vizate - Haitong Securities, GF Securities, Huatai Securities si Founder Securities - au confirmat ca sunt investigate de Comisia de reglementare a pietei de capital pe motiv ca nu au verificat identitatea clientilor, asa cum prevede legea.

De asemenea, o a cincea investigatie, separata, vizeaza 8 persoane apropiate de Citic Securities, cea mai mare companie de brokeraj din China, care sunt cercetate de autoritati pentru tranzactii ilegale cu actiuni, a anuntat agentia de presa Xinhua.

Autoritatea de reglementare a pietei de capital din China se afla in fruntea eforturilor administratiei de la Beijing de a opri scaderea dramatica a cotatiilor actiunilor.

Banca centrala a Chinei a redus marti dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, a doua masura de acest fel din ultimele doua luni si a cincea din noiembrie anul trecut. Tot marti, banca centrala a redus cu 50 de puncte rata rezervelor minime obligatorii ale bancilor, intr-un nou efort de a sustine economia si de a linisti investitorii.

Aceste masuri se arata "eficiente", spune Zhang Yanbing. Dar pietele "vor continua sa fluctueze, deoarece investitorii au opinii impartite in ceea ce priveste perspectivele", a notat el.

Bursa din Shanghai a pierdut peste 40% de la jumatatea lunii iunie.