Luptele erau intense, vineri, in apropiere de portul strategic Mariupol, ultimul mare oras din estul separatist pro-rus aflat sub controlul Kievului, unde trei rebeli au fost ucisi in ultimele 24 de ore, scrie AFP.

Localitatea Shirokine, situata la 10 km est de Mariupol, a suferit pagube, in special in jurul drumului central care separa pozitiile celor doua tabere si care se afla la 700 de metri distanta.

Potrivit lui Igor, unul dintre combatantii rebeli care raspunde la numele de razboi "Karass", lupte au loc in fiecare zi, cu lovituri de artilerie si tancuri.

Observatorii OSCE prezenti la fata locului au vazut joi "trei tancuri ucrainene tragand asupra pozitiilor rebele din Shirokine", un atac la care rebelii au ripostat cu tiruri de obuz, potrivit unui comunicat publicat vineri.

Rebelii spun ca au sub control circa 30% din localitate, principala pozitie inainte de Mariupol, port la marea Azov unde multi se tem de o ofensiva de anvergura.

Cucerirea acestui oras industrial cu 500.000 de locuitori ar fi o etapa esentiala pentru crearea unui pod terestru intre Rusia si Crimeea, peninsula ucraineana anexata in urma cu un an, dar care ramane foarte dependenta de Ucraina pentru necesitatile vitale.

In ciuda armistitiului instaurat la jumatatea lui februarie si respectat in general in estul rebel, nimic nu s-a schimbat pentru zecile de civili care au ramas inca in Shirokine, in casele cu geamuri sparte.

"Totul poate exploda la orice moment", spune Liudmila, 45 de ani, aratand un obuz care nu explodat, infipt in zidul casei sale.

Trei rebeli au fost ucisi si sase raniti la Shirokine in cursul ultimelor 24 de ore, potrivit site-ului oficial al separatistilor.

De putin timp, rebelii au inceput sa anunte bilanturi cotidiene, la fel cum face armata ucraineana.

Separatistii au acuzat vineri 33 de atacuri ale trupelor guvernamentale in ultimele 24 de ore si care au vizat in special Shirokine si zona aeroportului Donetsk, trecuta sub controlul rebelilor in ianuarie, dupa mai multe luni de lupte incrancenate.

In randul fortelor ucrainene nu s-a inregistrat niciun deces, dar trei soldati sunt raniti, a afirmat purtatorul de cuvant Andrii Lyssenko, care a reclamat tiruri cu rachete multiple Grad "pentru prima oara in ultimele luni".