Rusia va amplasa bombardiere strategice in Crimeea, a declarat marti o sursa din cadrul ministerului rus al Apararii, la un an de la anexarea peninsulei de catre Rusia, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Participand la exercitii neprevazute de testare a aptitudinilor de lupta, bombardiere strategice Tupolev 22-M3 vor fi amplasate in Crimeea", a spus aceasta sursa, fara a oferi o data exacta.

Amplasarea acestui bombardier supersonic cu raza lunga de actiune, capabil sa transporte arme nucleare, intervine in cadrul masivelor manevre militare ordonate de presedintele rus Vladimir Putin, care includ trimiterea in Arctica a aproape 40.000 de soldati.

Tot in cadrul acestor manevre, Rusia a trimis marti baterii de rachete Iskander-M in enclava Kaliningrad, la granita cu Polonia si Lituania, si a declarat starea de alerta maxima pentru diviziile aeropurtate din Pskov, in apropiere de granita cu Letonia si Estonia.

Saptamana trecuta, armata rusa demarase manevre de mare amploare in mai multe regiuni, amplasand 8.000 de artileristi in Crimeea si in sud-vest, in apropiere de granita cu Ucraina.

Moscova si-a exprimat in mai multe randuri intentia de a amplasa avioane Tupolev 22-M3 in Crimeea, unde exista o importanta baza navala ruseasca, incepand cu 2016.

Luni, Uniunea Europeana si-a reafirmat condamnarea fata de "anexarea ilegala" a peninsulei si s-a declarat ingrijorata de "militarizarea tot mai mare" a regiunii, prin vocea sefului diplomatiei europene, Federica Mogherini.

Miercuri a fost declarata zi de sarbatoare nationala in Crimeea, pentru a marca un an de la "revenirea" peninsulei sub aripa Moscovei, in urma unui referendum controversat si nerecunoscut de comunitatea internationala dar prin care Rusia si-a justificat anexarea.