Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, considera ca sanctiunile economice europene impotriva Rusiei trebuie prelungite, intr-un interviu acordat luni pentru cinci ziare europene, scrie AFP.

Foto:

"Pentru a-i sustine pe Merkel, Hollande si acordurile de la Minsk trebuie macar mentinute sanctiunile existente", a declarat acesta, cu trei zile inaintea summitului european din 19 - 20 martie, la Bruxelles.

"Daca UE va trebui sa reduca acest dispozitiv in aceasta vara, relatia transatlantica va intra intr-o faza foarte critica", a adaugat Tusk, la o saptamana dupa ce a efectuat o vizita la Washington.

"Presedintele Obama a fost foarte limpede cand m-a primit, in urma cu cateva zile, la Casa Alba: Casa Alba poate accepta acordurile de la Minsk, dar mentinerea sanctiunilor va convinge ca ramanem impreuna" in fata Rusiei, a subliniat el.

"Fara presiune, aplicarea acordurilor de la Minsk este nerealizabila", a continuat Tusk.

Tarile UE sunt divizate asupra necesitatii de a prelungi sau nu la summitul de joi sanctiunile economice impuse Rusiei, care expira in iulie.

Fostul premier polonez a precizat ca nu va participa la manifestarile de la Moscova, in mai, dedicate aniversarii a 70 de ani de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.

"Am primit invitatia. Nu voi merge. A asista la o defilare militara alaturi de agresorii actuali si de la persoana care a recurs la arme impotriva populatiei civile din Ucraina ar fi pentru mine, ca sa vorbesc in termeni masurati, prea echivoc", a subliniat Tusk.