Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a promis duminica sa aloce peste 2,2 miliarde de euro pentru reechiparea in urmatorii ani a armatei nationale, angajata de peste patru luni intr-un conflict cu rebeliunea armata pro-rusa din estul tarii, transmite AFP.

"Din 2015 pana in 2017, intentionam sa alocam peste 40 de miliarde de hrivne (peste 2,2 miliarde de euro) pentru reinarmare", a declarat Poroshenko intr-un discurs sustinut cu ocazia paradei militare desfasurate la Kiev pentru aniversarea independentei tarii.

De asemenea, potrivit agentiei EFE citate de Agerpres, Poroshenko a apreciat ca tara sa "a demonstrat ca se poate apara" si, referindu-se la conflictul din est, a reiterat faptul ca Ucrainei i s-a impus razboiul din afara tarii, exprimandu-si totodata convingerea ca "lupta pentru independenta" se va incheia cu victoria ucraineana. "In ultimele sase luni, in lupte grele, s-a nascut armata Ucrainei", a declarat Poroshenko, care a remarcat ca in aceasta lupta expresia de "aparator al patriei" a incetat sa mai fie un lucru abstract si a capatat o reala semnificatie.

Totodata, potrivit Reuters, seful statului ucrainean a avertizat ca, in viitorul apropiat, tara sa va fi sub amenintare militara constanta. "Este evident ca in viitorul apropiat, din nefericire, o amenintare militara constanta va plana asupra Ucrainei. Si trebuie nu doar sa invatam sa traim cu ea, ci si sa fim mereu pregatiti sa aparam independenta tarii noastre", a spus Poroshenko.

Ucraina a marcat duminica implinirea a 23 de ani de la declararea independentei fata de Uniunea Sovietica cu o parada militara de proportii la Kiev, la care, in afara de presedintele Poroshenko, au participat sute de militari si s-a defilat cu echipament militar de lupta, mentioneaza DPA. Vehicule blindate, dotate cu arme antitanc si mitraliere, si camioane care transportau sisteme de rachete au defilat in urma coloanelor de militari, noteaza si Reuters.

Piata Independentei din Kiev, mai bine cunoscuta sub numele de Maidan, a fost decorata cu steagurile Ucrainei in culorile galben si albastru. La defilare au participat mii de ucraineni, multi dintre ei imbracati in costume traditionale ucrainene si avand infasurat in jurul umerilor steagul ucrainean.

Organizatorii defilarii au anuntat ca la defilare au participat 1.500 de militari, intre care 120 au luat deja parte la luptele de pe frontul de est in zone adiacente fiefurilor rebele Donetsk si Lugansk.

Inainte de defilare, Poroshenko, insotit de familie, a depus o coroana de flori si a ingenunchiat in locurile in care circa 100 de protestatari au fost ucisi de lunetisti in februarie pe Maidan, in ultimele zile ale regimului presedintelui de orientare prorusa Viktor Ianukovici.

Atac cu obuze asupra unui spital din centrul orasului Donetsk

Pe de alta parte, obuze au cazut, duminica dimineata, intr-un spital din orasul ucrainean Donetsk, un fief al insurgentilor separatisti, insa, deocamdata, nu au fost semnalate victime in urma atacului, relateaza Mediafax.

Membri ai personalului Spitalului Kalinina din Donetsk au anuntat ca nicio persoana nu a fost ranita in atacul cu obuze.

Obuzele au cazut in morga spitalului si in alte doua anexe ale cladirii, iar zeci de pacienti au fost transferati rapid la subsol.

Mai multe atacuri au avut loc in ultimele zile in orasul Donetsk, vizand inclusiv stadionul echipei de fotbal Sahtior.

Cel putin sase persoane au murit sambata in bombardamentele care au vizat centrul orasului separatist ucrainean, scena confruntarilor intre armata ucraineana si insurgenti prorusi.