Rusia a indemnat, joi, la o incetare a focului "urgenta" in Ucraina, cu scopul de a garanta securitatea unei misiuni umanitare pentru populatia din sud-estul acestui stat, victima a luptelor intre fortele ucrainene si separatisti prorusi, potrivit Mediafax.

UPDATE Ora 5.15 Armata ucraineana a recastigat controlul drumului dintre bastionul insurgentilor din Lugansk si granita cu Rusia, taind calea pe care ar trebui sa vina convoiul trimis de Moscova in estul Ucrainei, anunta AFP.

Ora 01.45 Washingtonul indeamna Kievul sa aiba o atitudine de retinere fata de insurgentii prorusi.

"Am subliniat importanţa unei atitudini de reţinere, pentru a reduce numărul de victime civile", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

"Îi îndemnăm pe ucraineni să facă tot posibilul pentru a evita populaţia locală în încercările de eliberare a oraşului (Lugansk) de separatişti", a adăugat Harf, cerând Kievului să nu folosească arme care ar putea pune în pericol persoanele civile.

Ministerul rus de Externe "indeamna partile implicate in conflict sa asigure urgent instaurarea unui regim de incetare a focului", pentru a permite distribuirea de "ajutor umanitar populatiilor din sud-estul Ucrainei", potrivit unui comunicat.

Ministerul denunta "situatia extrem de grava" din aceasta regiune, din cauza luptelor care au loc zilnic si cere fortelor ucrainene si insurgentilor sa "dea dovada de vointa politica in acest moment crucial".

Moscova a trimis spre estul Ucraunei un convoi umanitar de aproape 300 de camioane, care ar contine peste 1.800 de tone de alimente, medicamente si generatoare.

Ucraina, ca si alte state occidentale, suspecteaza ca acest convoi, care a plecat marti dimineata de la o baza militara de langa Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Kievul si Occidentul acuza Rusia ca aprovizioneaza cu arme separatistii de la inceputul conflictului, ceea ce Moscova dezminte.