Avionul oficial in care se afla presedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a avut o ruta neobisnuita, prin spatiul aerian al Romaniei, la intoarcerea din vizita efectuata in Rusia, a informat miercuri site-ul airporthaber.com, citat de cotidianul turc Harriyet, scrie Agerpres.

Dupa intalnirea avuta la Soci cu omologul sau rus, Vladimir Putin, al-Sisi s-a imbarcat in Airbusul 340-200 proprietate a guvernului egiptean pentru a reveni la Cairo.

In urma deciziei de a ocoli spatiul aerian al Turciei, pilotul a fost, de asemenea, nevoit sa evite Ucraina, tinand cont de luptele din estul acestei tari, in cursul carora a fost doborat zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines.

Ca rezultat, ruta de intoarcere in Egipt a fost prin Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Grecia. Spatiul aerian al Irakului si cel al Siriei sunt considerate nesigure din cauza conflictelor ce au loc in ambele tari.

Ocolirea spatiului aerian al Turciei a fost hotarata cel mai probabil pe fondul crizei diplomatice dintre Cairo si Ankara, mai scrie ziarul.