Productia de petrol din Kurdistanul Irakian nu este afectata pana in acest moment de ofensiva violenta a militantilor Statului islamic, a anuntat sambata, intr-un comunicat de presa, Ministerul Resurselor Naturale, potrivit Reuters.

"Productia de petrol in regiune ramane neafectata, si este livrata atat pietei locale cat si pentru export", se arata in declaratie.

"Intr-adevar, (guvernul regional - n.red.) se asteapta ca producatorii sa isi intensifice productia in saptamanilor urmatoare", sustine Ministerul Resurselor Naturale.

Grupul militant Statul Islamic a anuntat joi ca, de la lansarea ofensivei impotriva luptatorilor kurzi din nordul tarii in decursul weekendului, a ocupat 15 orase irakiene, cel mai mare baraj din tara si o baza militara, scrie Reuters.

Intr-o declaratie postata pe Twitter, grupul a mai afirmat ca va continua ofensiva care a alarmat guvernul de la Bagdad si puterile regionale.

Capturarea barajului Mosul, cel mai mare din Irak, a starnit panica in Erbil, capitala regiunii kurde. Autoritatile irakiene se tem de un eventual dezastru pentru populatia din zona barajului.