Presedintele american Barack Obama ia in considerare posibilitatea ca americanii sa recurga la atacuri aeriene sau ajutoare de urgenta parasutate in Irak pentru minoritatile religioase izolate in munti de catre jihadistii Statului islamic, relateaza New York Times.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

UPDATE

Ora 04:40 Casa Alba reafirma ca SUA nu va trimite trupe americane la sol

Ora 04.00 Obama anunta ca a avizat actiuni militare in Irak

Ora 02.25 Ambasadorul irakian la ONU Mohammed Ali al-Hakim a negat ca au fost efectuate atacuri aeriene impotriva jihadistilor din nordul Irakului, potrivit AFP.

Ora 01.50 Pentagonul spune ca este posibil ca bombardamentele sa fi fost efectuate de fortele armate irakiene sau de catre Turcia

Ora 00.10 Fortele americane au bombardat cel putin doua tinte in nordul Irakului vizand trupelor jihadiste, potrivit NYT.

Oficialii kurzi au spus ca bombardamentele ii vizeaza pe jihadistii care au ocupat orasele Gwer si Mahmour, dar John Kirby, secretarul de presa al Pentagonului, a declarat pe Twitter ca rapoartele privind bombardamentele erau false.

Ora 23.45 Jihadistii au capturat barajul Mosul, cel mai mare din Irak, starnind panica in Erbil, capitala regiunii kurde, Autoritatile irakiene se tem de un eventual dezastru pentru populatia din zona barajului.

Potrivit unor oficiali din randul administratiei de la Casa Alba, predintele Obama are in vedere lovituri aeriene sau parasutarea de alimente si medicamente pentru a atenau criza umanitara din Irak, unde in jur de 40.000 de persoane, membri ai minoritatilor religioase, mor de caldura si de sete izolate pe Muntele Sinjar, unde se ascund de amenintarile cu moartea din partea statului islamic in Irak si Siria, au declarat joi oficiali din randul administratiei de la Casa Alba.

In cadrul intalnirilor avute joi dimineata la Casa Alba cu echipa sa de securitate nationala, liderul american a luat in considerare o serie de optiuni care variaza de la parasutarea de ajutoare umanitare pe Muntele Sinjar pana la lovituri aeriene asupra jihadistilor membri ai Statului islamic aflati acum la baza muntelui, a precizat un oficial de varf al administratiei.

"Ar putea fi un dezastru umanitar acolo", a aratat un al doilea oficial al administratiei, adaugand ca o decizie a presedintelui in aceasat chestiune este "iminenta - asta ar putea fi un tren in miscare rapida".

Administratia a amanat sa recurga la actiuni militare impotriva Statului islamic, asteptand ca un nou guvern irakian sa preia conducerea. Atat oficiali de la Casa Alba cat si de la Pentagon au afirmat, in discutii private, ca Statele Unite nu va interveni militar pana cand prim-ministrul Nuri Kamal al-Maliki nu va demisiona.

Insa reprezentanti ai administratiei au declarat joi ca este pozibil ca criza de pe Muntele Sinjar sa le forteze mana. Aproximativ 40 de copii au murit deja din cauza caldurii si deshidratarii, potrivit UNICEF, in timp in jur de 40.000 de oameni s-au adapostit in muntii lipsiti de vegetatie, fara hrana, apa sau acces la surse de aprovizionare.

Oficialii de la Casa Alba au vorbit sub conditia anonimatului pentru ca nu au autorizatii de a vorbi public despre acest lucru. Un oficial a declarat ca orice actiune militara ar fi "limitata, tintita si realizabila", notand ca partidul politic al lui Maliki ar urma sa anunte joi sa anunte un nou candidat pentru prim-ministru.