Jihadistii membri ai Statului islamic au preluat joi controlul asupra mai multor orase din nordul Irakului provocand plecarea din regiune a circa 100.000 de crestini. Militantii islamisti au indepartat crucile de pe biserici, a declarat joi patriarhul caldeean Louis Sako, evocand un "dezastru umanitar", transmite AFP.

"100.000 de crestini au fost stramutati, fugind doar cu hainele de pe ei, unii pe jos, pentru a ajunge in regiunea Kurdistan", a declarat la Kirkuk, pentru AFP, patriarhul Louis Sako.

"Este un dezastru umanitar. Bisericile (din orase cucerite - n.red.) sunt ocupate, crucile au fost indepartate", a adaugat prelatul. In plus, 1.500 de manuscrise au fost arse.

Jihadistii au cucerit joi Qaraqosh, cel mai mare oras crestin in Irak - cu 50.000 de locuitori -, si alte zone din provincia Ninive, cu capitala la Mosul (nord).

Luptatorii de Statul Islamic (EI) au ocupat pozitiile pe timp de noaptea, dupa retragerea fortelor kurde, au explicat locuitorii.

"Acum stiu ca orasele Qaraqosh, Tal Kayf, Bartella si Karamlesh au fost golite de locuitorii si se afla acum sub controlul insurgentilor", a declarat pentru AFP arhiepiscopul caldeean din Kirkuk si Sulaymaniyah Joseph Thomas.

"Luptatorii IS au atacat ieri (miercuri) seara majoritatea satelor din campiile Ninive, sub foc de moriere, capturand mai multe dintre ele", a povestit patriarhul Sako.

"Atat guvernul cat si autoritatile kurde sunt in imposibilitatea de a ne apara poporul. Trebuie sa lucreze impreuna, cu sprijin international si echipament militar modern", a adaugat patriarhul.

"Astazi, lansam un apel cu multa durere si tristete catre Consiliul de Securitate al ONU, Uniunea Europeana si organizatiile umanitare, pentru a ajuta aceste persoane in pericol de moarte", a insistat patriarhul Sako.

La randul sau grupul militant Statul Islamic a anuntat joi ca, de la lansarea ofensivei impotriva luptatorilor kurzi din nordul tarii in decursul weekendului, a ocupat 15 orase irakiene, cel mai mare baraj din tara si o baza militara, scrie Reuters.

Intr-o declaratie postata pe Twitter, grupul a mai afirmat ca va continua ofensiva care a alarmat guvernul de la Bagdad si puterile regionale.

Oficialii kurzi sustin ca detin in continuare controlul asupra barajului Mosul.