Presedintele SUA, Barack Obama, va efectua o vizita in Polonia, in luna iunie, in cadrul unui turneu european, a anuntat miercuri vicepresedintele american Joe Biden, transmite AFP.

"Sunt bucuros sa anunta ca, in iunie, presedintele Obama va reveni in Europa. (...) Va efectua o vizita in Polonia, pentru a 25-a aniversare a alegerilor democratice, primele dupa mult timp", a explicat Biden in cursul unui discurs sustinut in fata Atlantic Council, un grup de reflectie cu sediul la Washington.

Vizita lui Obama in Polonia, tara iesita din orbita Moscovei pentru a se integra in NATO dupa caderea Cortinei de Fier, survine in contextul in care Washingtonul incearca sa-si reasigure aliatii in plina criza ucraineana.

In cadrul acestui turneu european, presedintele american va merge si in Franta, pentru a participa la ceremoniile prilejuite de implinirea a 70 de ani de la Debarcarea fortelor aliate in Normandia, precum si in Belgia, pentru summitul G7. Aceste deplasari fusesera deja anuntate oficial in ultimele luni.

Obama, care a efectuat deja un turneu in Europa (Olanda, Belgia si Italia) la sfarsitul lunii martie, va reveni pe vechiul continent in luna septembrie, pentru un summit NATO care se va desfasura in Marea Britanie.

Reuniunea liderilor G7 la Bruxelles a fost stabilita pentru a inlocui summitul G8 programat initial la Soci (Rusia), dupa excluderea de facto a Moscovei din clubul marilor puteri, ca represalii pentru interventia in Ucraina si in special anexarea Crimeei.