Companiile germane au jucat un rol mai important decat s-a crezut pana in prezent in producerea armelor chimice siriene, afirma cotidianul Suddeutsche Zeitung, bazandu-se pe un raport al Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), citeaza Mediafax.

OIAC, laureata Premiului Nobel pentru Pace 2013, a transmis Ministerului german de Externe o lista cu peste 50 de livrari efectuate in perioada 1982-1993 de companii germane catre Siria, anunta Suddeutsche Zeitung si postul regional de televiziune NDR.

Lista contine, in special, informatii despre livrarea a 2.400 de tone de acid sulfuric, care poate fi utilizat pentru fabricarea gazului sarin, potrivit surselor citate. In plus, companii germane au furnizat Siriei detectoare de gaze, pompe si alte echipamente, afirma Suddeutsche Zeitung si NDR.

Alte tari, intre care Franta, Rusia si China, au participat la randul lor la dezvoltarea programului chimic sirian in anii '80 si au primit liste asemanatoare din partea OIAC, potrivit cotidianului german.