Crimeea se afla de cateva zile in centrul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina. In provincia predominant pro-Rusia, mii de tatari si manifestanti pro-Ucraina au protestat in ultimele zile in fata cladirii Parlamentului regiunii autonome. In Crimeea, Rusia are un interes strategic enorm, Flota Marii Negre a fortelor navale Rusesti avand baza la Sevastopol, iar actiunile sale din ultimele zile arata ca Moscova are de gand sa se implice in zona. Parlamentul din Crimeea a votat sustinerea referendumului pe 25 mai si demiterea guvernului regiunii. Sedinta s-a tinut in cladirea care este in continuare ocupata de gupuri de persoane inarmate. Secretarul de stat american John Kerry a declarat ca Rusia s-a angajat sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei si ca nu se afla in spatele tulburarilor din Crimeea. Noul guvern al Ucrainei doreste sa semneze Acordul de Asociere cu UE la summit-ul din 21 martie al liderilor UE, a declarat un diplomat de rang inalt pentru EurActiv.com..

TAB-uri langa Simferopol (Crimeea)Foto: Captura YouTube

Urmareste informatiile LIVE din Ucraina si Crimea:

Ora 04:40 Potrivit Russia Today, soldatii cautau trupe aeropurtate ucrainene. Purtatorul de cuvant al aeroportului a respins la radio Echo Moscova intentia de preluare a aeroportului si a spus ca barbatii, dupa ce au constatat ca nu a existat nicio prezenta militar pe pista, si-au cerut scuze si au parasit aeroportul, citeaza Russia Today.

Ora 03:45: Circa 50 de barbati inarmati, in uniforme neidentificate si cu cagule pe fata au intrat cu forta vineri dimineata in aeroportul din Simferopol, Crimeea, potrivit agentiei Interfax, citata de AFP. Barbatii, care au venit cu cel putin trei camioane kamaz fara placute de identificare, le-a cerut "politicos" ofiterilor de paza din aeroport sa plece din zona. Se pare ca este vorba despre aceleasi echipe "echipe de auto-aparare" locale rusesti care au ocupat in timpul zilei de joi mai multe institutii publice din Crimeea.

Ora 23:00 Noul guvern al Ucrainei doreste sa semneze Acordul de Asociere cu UE la summit-ul din 21 martie al liderilor UE, a declarat un diplomat de rang inalt pentru EurActiv.com.

Ora 22:30 Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si-a exprimat ingrijorarea cu privire la situatia din Crimeea. "Solicitam tuturor partilor sa dea dovada de responsabilitate si prudenta in aceasta situatie precara", a declarat Didier Burkhalter, presedinte al organizatiei.

Ora 21:45 Secretarul de stat american John Kerry a declarat ca Rusia s-a angajat sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei si ca nu se afla in spatele tulburarilor din Crimeea.

Ora 18:20 Parlamentul din Crimeea a votat sustinerea referendumului pe 25 mai si demiterea guvernului regiunii. Sedinta s-a tinut in cladirea care este in continuare ocupata de gupuri de persoane inarmate ce au patruns cu forta joi dimineata in cladirile oficiale din Simferopol, capitala regiunii.

Ora 18:05 Viktor Ianukovici, presedintele demis al Ucrainei, ar urma sa sustina o conferinta de presa vineri, la ora 15:00, in Rostov-pe-Don, anunta agentia Ria Novosti, citand surse apropiate lui Ianukovici.

Ora 17:55 Presedintele interimar al Ucrainei, Alexander Turchinov se va deplasa in Simferopol, capitala Crimeei, scrie Radio Svoboda.

Ora 17:30 Doua nave de razboi din cadrul Flotei Baltice Ruse au intrat miercuri in Marea Neagra, anunta contul EuroMaidan PR citand presa ucraineana si prezentand fotografii din stramtoarea Bosfor.

Cele doua nave de debarcare, ambele din clasa Ropucha facand parte din Brigada 71 din cadrul Flotei Baltica, au trecut prin stramtoarea Bosfor spre Marea Neagra miercuri 26 Februarie in jurul orei 7:20, ora Moscovei. Potrivit censor.net.ua, prima nava poarta numele de "Kaliningrad" si are numarul 102, in timp ce a doua poarta numele "Minsk"si are numarul 127.

Ora 16:55 "Miscarile unitatilor blindate ale Flotei Rusesti a Marii Negre s-au facut conform acordurilor si nu au avut nevoie de aprobari" - Ministrul rus de Externe, citat de cit.ua

Ora 16:45 Manifestantii pro-Moscova marsaluiesc pe strazile din Simferopol (capitala Crimeei) cu un steag rusesc urias si scandeaza "Putin! Putin!".

Ora 16:35 Pe acoperisul cladirii Parlamentului din Simferopol a fost ridicat steagul Rusiei langa steagul Crimeei, acolo unde in mod normal era arborat in locul drapelului Ucrainei. Multimea adunata langa cladire scandeaza pro-Rusia si numele lui Vladimir Putin, relateaza Radio Svoboda

Ora 16:00 Pe Twiter apare o prima fotografie cu persoanele inarmate care au capturat cladirile oficiale din Crimeea joi dimineata.

Ora 15:50 Menifestantii pro-Rusia au adus un steag rusesc gigant in fata cladirii Parlamentului din Crimeea, cladire ocupata inca de joi dimineata de grupe de indivizi armati si in care, in urma cu putin timp, parlamentarii au decis initierea unui referendum privind autonomia si apartenenta regiunii la Ucraina.

Persoanele inarmate au permis accesul parlamentarilor in cladire, dar le-au confiscat toate mijloacele de comunicare. Presa ucraineana sustine ca nu exista cvorum in parlamentul din Crimeea.

Intre timp, presa din Ucraina relateaza ca mai multe linii de transport in comun in Crimeea au fost inchise.

Ora 15:40 Liderul Parlamentului din Crimeea a anuntat ca referendumul privind soarta regiunii autonome ar urma sa aiba loc pe 25 mai, informeazaRadio Svoboda.

Ora 15:05 Parlamentul ucrainean l-a desemnat joi, cu unanimitate, prim ministru pe pro-europeanul Arseni Iatseniuk, scrie AFP. La 39 de ani, Arseni Iatseniuk va conduce un guvern de uniune nationala pana la alegerile prezidentiale anticipate prevazute in 25 mai.

Ora 14:40 Informatia cum ca Parlamentul din Crimeea a decis initierea unui referendum pe tema autonomiei regiunii si a largirii puterilor autoritatilor locale a fost confirmata si de Ria Novosti.

Ora 14:22 Nikolai Valuev, fost mare campion la box si actual parlamentar rus se afla in Sevastopol. "Am ajuns in Sevastopol sa sustinem cetatenii din Crimeea. Prieteni, Rusia este cu voi!", scrie Valuev pe contul sau de Twitter.

Ora 14:15 Circa 1.000 de persoane au venit din Sevastopol pentru a se alatura manifestantilor pro-Rusia din fata cladirii Parlamentului din Crimeea - presa ruseasca (contul de twitter Ruptly, parte din reteaua Russia Today)

Vezi VIDEO:

Intre timp, in fata cladirii Parlamentului manifesteaza cateva sute de oameni cu steaguri rusesti si lozinci pro-Rusia.

Ora 13:40 Parlamentul din Crimeea a decis initierea unui referendum pe tema autonomiei regiunii si apartenenta la Ucraina. Initierea referendumului vine ca urmare a "preluarii neconstitutionale a puterii in Ucraina cu ajutorul radicalistilor nationalisti si a gastilor armate", dupa cum anunta purtatorul de cuvant al Parlamentului din Crimeea.

Potrivit Europa Libera, purtatorul de cuvant al Parlamentului din Crimeea, cladire ce a fost capturata joi dimineata de persoane inarmate descrise de presa ucraineana ca fiind militanti rusi, a anuntat ca pe agenda legislativului se va pune problema initierii unui referendum cu privire la soarta Crimeei. Potrivit sursei citate, initierea unui referendum vine ca urmare a "preluarii neconstitutionale a puterii in Ucraina cu ajutorul radicalistilor nationalisti si a gastilor armate".

Purtătorul de cuvânt al președintelui Parlamentului, Oksana Korniciuk: „Prezidiului Parlamentului din Crimeea consideră că singura modalitate posibilă de ieșire din situația creată în Simferopoli este a aplica principiile democratice. Doar organizarea unui referendum privind statutul de autonomie a Crimeeiei poate rezolva conflictele create în teritoriu".

Ria Novosti scrie ca in jurul Parlamentului numarul manifestantilor pro-Rusi creste constant si ca cei adunati saluta idea unui referendum.

Ora 13:20 Doi morti si 35 de raniti in urma ciocnirilor violente de miercuri din Simferopol (Crimeea) dintre tatarii si manifestantii pro-Ucraina si cei care manifestau pro-Rusia - bilant oficial anuntat de ministrul sanatatii din regiune.

Ora 13:00 In jurul cladirii Parlamentului din Crimeea au aparut baricade. EuroMaidan PR scrie pe contul de Twitter ca persoanele inarmate care au capturat cladirile oficiale din Simferopol solicita un referendum pentru unirea Crimeei cu Rusia. Intre timp, presa ucraineana relateaza ca TAB-urile militare de la marginea Simferopolului au fost intoarse din drum de catre politie.

Ora 12:41 Surse guvernamentale ruse: Ianukovici are garantata securitatea pe teritoriul Rusiei

O sursa prezentata de agentia Interfax ca fiind din cadrul autoritatilor din Rusia a afirmat ca Moscova si-a dat acordul pentru a asigura siguranta personala a lui Ianukovici, transmite Reuters.

"In legatura cu apelul presedintelui Ianukovici de a-i fi garantata siguranta personala, anunt ca cererea a fost acordata pentru teritoriul Federatiei Ruse", a declarat aceasta sursa, pentru agentia Interfax

Manifestanti pro-rusi in fata parlamentului din Crimeea

Manifestanti pro-rusi in fata parlamentului din Crimeea

Foto: Twitter

Ora 12:30 Zeci de protestatari pro-Rusia s-au adunat in jurul cladirii parlamentului din Crimeea, cladire capturata joi dimineata de un grup de persoane inarmate, identificate de presa ucraineana ca fiind militanti rusi. Protestatarii de afara scandeaza: "Am asteptat acest moment de 20 de ani. Rusia unita!" - relateaza Europa Libera

Ora 12:20 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen pe contul sau de Twitter: "Sunt ingrijorat de evenimentele din Crimeea. Indemn Rusia sa nu ia nici o actiune care poate duce la escaladarea tensiunilor sa la neintelegeri."

Ora 12:10 Viktor Ianukovici se considera in continuare presedintele Ucrainei si cere Rusiei sa-i garanteze securitatea. Detalii aici.

Ora 12:05 Procurorul general al Crimeei a inceput anchetarea evenimentelor din Simferopol si considera capturarea cladirilor Parlamentului si guvernului drept "un act terorist", relateaza presa din Ucraina.

Ora 11:55 O coloana cu sapte TAB-uri militare, dar fara marcaje distinctive a stationat la marginea orasului Simferopol, capitala regiunii autonome Crimeea. Politia locala, conform presei din Ucraina, sustine ca nu sunt unitati militare ucrainene, iar militarii din blindate nu au raspuns la intrebari. Comandamentul rus al fortelor navale de la Sevastopol sustine ca nici o unitate blindata ruseasca nu s-a deplasat in teritoriul Crimeei, dupa cum relateaza presa.

Ora 11:30 Reactii externe la situatia tensionata din Crimeea: Germania este ingrijorata si spune ca trebuie evitata ruperea Ucrainei / Ministrul polonez de externe sustine ca exista pericolul unui conflict regional.

Ministrul Apararii din Germania se arata ingrijorat de evenimentele din Crimeea si spune ca ruperea Ucrainei trebuie evitata. (Reuters)

Ministrul de externe din Polonia, Radoslaw Sikorski sustine ca incidentele din Crimeea, acolo unde un grup armat de persoane au capturat cladirile oficiale, pot duce la un conflict regional.

"E un eveniment drastic si ii avertizez pe cei care au facut acest lucru si pe cei care au permis astfel de incidente. Ele pot duce la un conflict regional. E un joc foarte periculos", a declarat Sikorski. (Reuters)

Ora 10:50 Presedintele interimar al Radei Supreme din Ucraina, Alexander Turcinov, a declarat ca orice miscare a trupelor si a unitatilor miltare rusesti in afara zonelor stabilite va fi considerata o agresiune militara.

"Mă adresez liderilor militari ai Flotei ruse din Marea Neagră: toți militarii trebuie să rămână pe teritoriul prevăzut de acorduri. Orice mișcare de trupe va fi considerată drept agresiune militară", a declarat Turcinov, în fața parlamentului de la Kiev, scrie Agerpres.

Peninsula Crimeea

Peninsula Crimeea

Foto: Google Earth

Simferopol este capitala Crimeei, o provincie cu statut de Republica Autonoma in cadrul Ucrainei, cu parlament si constitutie proprii, dar subordonate Kievului. Sevastopol, pe de alta parte, are un statut special si nu intra in jurisdictia directa a administratiei autonome din Crimeea. La Sevastopol, in port, isi are baza centrala Flota Marii Negre, un esalon operational-strategic al Flotei Maritime Militare Ruse. Conform acordurilor semnate in timp de Ucraina si Rusia, fortele militare rusesti (nave, vehicule si militari) au acces in zona Sevastopolului.

TAB-uri rusesti langa Simferopol, Crimeea

TAB-uri rusesti langa Simferopol, Crimeea

Foto: Twitter/ EuroMaidanPR

Ora 10:35 Presa din Ucraina scrie ca o coloana de TAB-uri rusesti se indreapta spre Simferopol, capitala regiunii Crimeea, dinspre Sevastopol, acolo unde Rusia are baza navala.

Potrivit informatiilor din presa ucraineana, coloana de TAB-uri stationeaza chiar la marginea capitalei Simferopol, in apropierea aeroportului.

Video cu sapte TAB-uri fara marcaje de identificare, stationate la marginea capitalei Simferopol:

Ora 10.20: Presedintele interimar face apel la calm dupa capturarea cladirilor din Crimeea de "criminali in haine militaresti".

Ora 10.04: Ministerul rus al Apararii anunta ca avioanele de lupta sint in stare de alerta la granita cu Ucraina, potrivit Reuters. Steagul rus flutura pe sediul Parlamentului regional din Simferopol (Crimeea).

Ora 09.35 Fortele speciale din Crimeea au intrat in stare de alerta, anunta ministrul de Interne.

Ora 09.30Rusia vaapara drepturilecompatriotilor sai si vareactiona"fara compromisuri", laorice incalcarea acestor drepturi,a declarat ministrul rus de Externe citat de Reuters.

Ora 08.40 Barbati inarmati au ocupat sediile Guvernului si Parlamentului din peninsula Crimeea, scrie agentia Interfax. Nu este inca foarte clar cine a preluat controlul celor doua cladiri, dar martori au declarat pentru Reuters ca steagul rusesc a fost arborat pe cele doua cladiri.

Un lider al tatarilor a scris pe Facebook ca barbatii in uniforma au ocupat cele doua cladiri. Ei nu aveau vreo insigna pentru a fi identificati, mai scrie Reuters.

LIVE VIDEO:

VIDEO cu momente importante filmate in prima parte a zilei:

--------------------------

In timp ce Rusia a anuntat ca "a pus in alerta" o parte din trupele sale , inclusiv cele de-a lungul granitei sale comune cu Ucraina, secretarul de stat american John Kerry a avertizat Moscova ca orice interventie militara "ar fi o greseala grava" .

La Kiev, noul guvern, care reuneste personalitati din miscarea de protest a fost prezentat in mod solemn miercuri seara de Consiliul de pe Maidan, format din liderii politici ai protestului ucrainean, societatea civila si grupurile radicale, in fata Pietei Independentei plina de oameni.

La varsta de 39 de ani, Arseni Iateniuk va prelua sefia guvernului de unitate nationala care va conduce tara inainte de alegeri prezidentiale anticipate programate pentru 25 mai.

Membru al partidului Patria al fostului premier Iulia Timosenko, Arseni Iateniuk a fost deja ministru al Economiei si ministru de Externe. El a adoptat o pozitie foarte ferma in criza politica actuala, refuzand oferta facuta in ianuarie de presedintele destituit Viktor Ianukovici de a deveni prim-ministru.

Noul guvern va avea o sarcina herculeana, comenteaza presa internatinala, pentru a preveni intrarea in faliment a Ucrainei si a contracara tendintele separatiste, mai ales in peninsula Crimeea de sud, unde o mare parte a populatiei se simte mai aproape de Moscova decat de Kiev .

Miercuri , mai mult de 5.000 de oameni s-au adunat in capitala Simferopol, demonstrantii pro- rusi cerand un referendum privind statutul lor, iar tatari aparand in schimb unitatea Ucrainei . Seful parlamentului local, insa exclude orice discutie despre separarea Crimeei de Ucraina.

Ianukovici, dat in urmarire internationala

Procurorul general interimar al Ucrainei a anuntat, miercuri seara, ca oficialii de la Kiev au cerut ca fostul presedinte Viktor Ianukovici sa fie dat in urmarire internationala, Este de negasit de duminica trecuta.

Procurorul Oleg Makhnytsky a declarat ca Ianukovici "este subiectul unui mandat international de arestare", insa, chiar daca autoritatile ucrainene sunt hotarate sa ceara ajutorul international, nu se stie exact daca acestea au trimis oficial cererea la Interpol, scrie AFP.