Peninsula Crimeea, noul punct fierbinte al Europei de Est: locul in care interesele Rusiei si ale Ucrainei intra in coliziune directa
Demis de Parlament, presedintele Ianukovici s-ar fi ascuns in Crimeea
In urma violentelor de saptamana trecuta din capitala Kiev, presedintele Viktor Ianukovici a ales sa fuga spre estul Ucrainei, iar unele voci spun acum ca s-ar afla de fapt in peninsula Crimeea, zona din Ucraina unde Rusia are cea mai mare influenta. (sursa: BBC)
Intre timp, Ianukovici a fost demis de Parlament, iar la Kiev au inceput procedurile pentru un guvern de uniune nationala si pentru alegeri prezidentiale anticipate. Insa lucrurile nu merg deloc lin, iar jocul diplomatic si presiunile externe asupra viitorului Ucrainei sunt abia la inceput.
Premierul rus Dmitri Medvedev a pus la indoiala legitimitatea noului guvern in Ucraina, dupa punerea sub acuzare a presedintelui Viktor Ianukovici si a estimat ca recunoasterea unei noi puteri, asa cum o fac unele state din Occident, este o "aberatie" .
Cat de probabila e o interventie militara a Rusia in Crimeea
Fata de ultimele evolutii din Ucraina, implicarea UE si SUA de partea protestatarilor Euromaidan si reticenta Rusiei de a lua o pozitie transanta docamdata, unele voci ale politicii externe vorbesc despre posibilitatea ca presedintele Putin sa recurga la masuri militare.
Consilierul national american pe probleme de securitate, Susan E. Rice a avertizat deja ca o interventie a trupelor rusesti in Ucraina ar fi "o grava eroare" (sursa: Washinton Post), iar Sir Andrew Wood, fost ambasador britanic in Rusia, sustine ca presedintele Vladimir Putin ar putea gasi modalitati sa justifice o interventie militara ruseasca in peninsula Crimeea.
"Cea mai probabila forma de interventie directa a Rusiei ar putea fi in Crimeea, acolo unde rusii au fortele navale si de informatii si unde exista si un numar substantial de persoane cu pasapoarte rusesti. Ar putea sustine ca vor sa-si protejeze cetatenii, cum s-a intamplat in cazul Ossetiei si Abhaziei", sustine fostul ambasador britanic in Rusia.
Crimeea - "locul de joaca al tarilor", azi teritoriu ucrainean, dar populat cu 60% de etnici rusi
Crimeea, precum si restul zonei de est a Ucrainei, este puternic pro-Rusia. Circa 60% din populatia sa este de etnie rusa, iar statutul provinciei este de Republica Autonoma in cadrul Ucrainei, cu parlament si constitutie proprii. In 2009, sondajele de opinie indicau ca aproape o treime din populatie doreau unirea cu Rusia.
Crimeea a fost mereu un element - problema in relatiile Rusia-Ucraina, in scurta si zbuciumata istorie a statului ucrainean. Crimeea, fost teritoriu rus si denumita in trecut "locul de joaca al tarilor", a fost cedat Ucrainei de catre fostul lider sovietic Nikita Hrusciov (ucrainean) in 1954. Gestul a fost mai degraba simbolic, avand in vedere ca Ucraina facea parte din URSS.
Dupa caderea comunismului, Crimeea a ramas in componenta Ucrainei, insa, datorita populatiei predominant ruse si a intereselor strategice a Moscovei, a avut mereu un statut special.
Flota Marii Negre si controlul geostrategic in zona
Din 1997, Flota Marii Negre, un esalon operațional-strategic al Flotei Maritime Militare Ruse, a stabilit un acord cu autoritatile ucrainene sa poata folosi baza navala de la Sevastopo ca baza operationala in zona. Acest acord a fost prelungit de catre presedintele Ianukovici in 2012 cu inca 25 de ani.
Astfel, in conditiile in care Ucraina post-Euromaidan tinde sa se apropie din ce in ce mai tare spre Uniunea Europeana, NATO si SUA, autoritatile de la Moscova au un interes strategic si militar enorm sa-si pastreze intacte operatiunile navale in Marea Neagra si Mediterana prin baza de la Sevastopol.
Flota Marii Negre si pozitia strategica in peninsula Crimeea a insemnat enorm pentru Rusia in conflictul armat cu Georgia si reprezinta un avantaj major al Moscovei pentru pastrarea controlului in zona Marii Negre.
In linie dreapta, baza de la Sevastopol este la doar 390 de kilometri distanta de Constanta.
Accesul la concesiunile de petrol si gaze din Marea Neagra
Operatiunile militare si pozitia strategica nu reprezinta singurul interes al Rusiei pentru Crimeea. Moscova are in vedere si motive de politica energetica dupa ce Ucraina a semnat in septembrie 2013 acorduri de concesionare pentru explorarea si exploatarea zacamintelor de gaze din Marea Neagra, un pas care i-ar reduce din dependenta energetica fata de Rusia.
In septembrie anul trecut, Ucraina a incheiat cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom si compania de stat Nadra o intelegere prin care se reconfirma intentia de a incheia un acord de impartire a productiei pentru exploatarea unui perimetru gazeifer din Nord-vestul Marii Negre, un zacamant de gaze estimat la aproape 8-10 miliarde metri cubi.
Amintim ca regulatele "razboaie ale gazelor" dintre Rusia si Ucraina au condus la taierea gazelor in 2006 si 2009, perturbind exporturile de gaz rusesc spre UE.
Populatia majoritar rusa din Crimeea
Pe langa motivele geostragegice si de politica energetica, Moscova mai are un motiv de ordin emotional sa considere Crimeea o zona prea importanta de pierdut: populatia majoritar rusa.
Premierul rus, Dimitri Medvedev declara luni ca situatia din Ucraina "este un real pericol la adresa cetatenilor nostri". Medvedev a numit violentele de la Kiev drept o "razvratire armata", iar sustinerea externa "o aberatie".
"Ar putea argumenta [n.r. Moscova, in cazul unei interventii militare] ca peninsula Crimeea nu era parte din Ucraina istorica. Ca a fost ceva ce Hrusciov a dat cand era beat sau altceva. Sunt persoane in Rusia care ar accepta acest tip de argument", sustine fostul ambasador britanic in Rusia, Sir Andrew Wood (pe larg, aici)
Presedintele interimar al Ucrainei: Separatismul din Crimeea - o amenintare serioasa
In urma ultimelor evolutii din Ucraina, presedintele interimar Olexander Turchynov a avertizat in Parlamentul ucrainean ca exista "o amenintare serioasa" de seperatism in zona din Crimeea, dupa cum scrie BBC.
Protestatarii din peninsula au organizat manifestatii impotriva noilor lideri de la Kiev de cand Ianukovici a fost suspendat, iar in Sevastopol, unde este bazata flota de la Marea Neagra a Rusiei, a fost numit un primar vorbitor de limba rusa. (Detalii aici)
De partea cealalta, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a avertizat, marti, statele care doresc ün avantaj unilateral"in Ucraina, adaugand totusi ca politica Rusiei de a nu interveni va continua.
"E periculos si contraproductiv sa incerci sa fortezi Ucraina sa faca o alegere pe principiul ori esti cu noi, ori esti impotriva noastra", a spus Lavrov. "Este in interesul nostru ca Ucraina sa faca parte din familia largita europeana, dar este impotriva intereselor Rusiei sa permita victoria unor radicalisti si extremisti care incearca sa capteze centrul atentiei", a mai spus minsitrul de externe rus.
Flota Marii Negre, bazata in mare parte in portul din Sevastopol, este compusa in prezent din:
- Un crucisator purtator de rachete - Moskva
- Un distrugator purtator de rachete - Smetlivi
- 2 fregate purtatoare de rachete (Ladnii, Pitlivii)
- 7 nave de desant
- Submarinul Diesel-electric de Atac Alrosa (clasa Kilo)
- 7 corvete antisubmarin
- 4 corvete purtatoare de racheta
- 5 vedete purtatoare de rachete
- 6 dragoare maritime si 2 de rada
- 3 sisteme antirachete anti-nava K-300P Bastion-P
- Brigada 810 infanterie marina
- Batalionul 382 independent de infanterie marina
- cca. 20 elicoptere Ka-27 si Mi-14
- cca. 10 avioane de transport An-2, An-12, An-26
- 4 hidroavioane Be-12
- 10 elicoptere Mi-8
- 22 avioane de atac Su-22

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Pur si simplu, rusii nu asteapta decit un atac provocat al ucrainienilor de la Kiev in Crimeea pt a interveni la cererea populatiei, respectiv scenariul din Georgia.
Sa nu uitam de Kosovo cum a fost rupt din Serbia de catre europeni si americani.
Se poate utiliza scenariul Kosovo, unde unitati paramilitare kosovare au atacat populatia civila si mai apoi armata yugoslava. Ce a urmat, stim cu totii.
Asa se poate proceda si in Krimeea doar ca de data aceasta, amploarea conflictului va fi mult mai mare si cu efecte internationale grave.
Acesta este rezultatul previzibil al marului otravit, numit "regionalizare".
Mai devreme sau mai tarziu, o sleahta de escroci vor aduce distrugere si razboi, doar pentru a-si atinge scopurile si ambitiile personale !
nu va inteleg?
si nu vor fi prieteni si neamuri in veci.
Asta-i Ucraina ,asa-i Kazakhstanul,chiar si-n amarita Basarabie gasesti toate natiile calarite vrodata de rusi.Asta-i politica tarista de ieri si de azi.
Ucraina de azi este alceva decit ce iera Ucraina istorica,rusii i-au lipit Buceagul fost tinut romanesc luat de rusi dupa razboiul ruso turc,i-au lipit sud estul Poloniei ,i-au lipit partea de Bucovina si Herta de la noi,ceva din Cehoslovacia de altadata.
Crimeea stapinita sute de ani de tatari si turci a fost lipita Rusiei tot dupa razboi ruso turc .
Crimea cu o clima de invidiat s-a bucurat de atentia tarilor mai vechi si mai noi.
Cum singurul Ucrainian ajuns la virful URSS Hrusciov ,o bruta de altfel cind s-a vazut atit de sus
la moartea lui Stalin unul din cadourile facute Ucrainei a fost Crimeea.
Azi un singur referendum in Crimea ar face nula si neavenita hotarirea lui Hrusciov de altadata.
Nu se dau iei plecati rusii din palma de pamint din Transnistria si crede careva ca vor pleca din Crimeea ???
Ucraina este mare ca au facut-o rusii mare,in realitate Ucraina istorica este cam cit era odata Romania mare.
Mafia rusa si ucraineana rezultata dupa retragerea trupelor din germania de est are la baza fosti ofiteri ,foste trupe speciale,astia sunt scoliti pentru situatii tulburi,nu-i asa usor sa potolesti pe cei ce lupta din umbra.
Unitatea celor din umbra este mai puternica ca orcind atunci cind le strici jocurile ,cind le sufli interesele.
Falia etno-sociala creata in Ucraina a devenit mult prea ampla pentru a mai fi recuperate vreodata. Populatia etnorusa din est se simte acut amenintata de ascensiunea ultranationalismului ucrainian si cere sprijin rusesc, in mod natural. Rusii vor arata muschi multi si continui, ceea ce va supratensiona relatiile bilterale. Rezultatul sperat este o separare amiabila, tip ceho/slovac si integrarea U. de est in sfera rusa, cu acceptul tacit al comunitatii internationale (cu niste mici mugete SUA-UE!). U de vest ramane in haos temporar, isi revine in 3-5 ani la stadiul din 1999 si va intra, sigur, in UE prin anul 4580, daca.... Imi este profund rusine de Ucraina, pamant exceptional, bogat si fertil, ocupat de cimpanzei dementi!!
Interesant ca una dintre nave - fregata USS Mount Whitney - a esuat, copilareste, datorita unei manevre gresite de a trage la tarmul turcesc pentru realimentare cu combustibil.
Interesant, pentru ca asta era nava care putea sa constituie o problema pentru alte forte navale...
Ukraina a fost vanduta de Obama lui Putin cu putin inainte de inceperea Jocurilor Olimpice.
UE au luat-o in freza inca o data, tradati de americani si de interesele lor. Asta inseamna sa ai o comunitate de 28 de natiuni, fara servicii de informatii si cu o diplomatie de ...Lady Ashton (...''Critics claimed it was "the most ridiculous appointment in EU history" when she became high representative for foreign affairs and security policy'')
Eu nu cred ca pot fi atat de obtuzi iar declaratiile unor demnitari importanti americani sunt fara echivoc, de genul "orice interventie ruseasca ar fi o eroare imensa" iar anuntul cu reuniunea de Joia ce vine a NATO/Ukraina este un alt semnat transmis Rusiei sa nu faca un pas gresit.
In comentariul meu visam la o conspiratie ca scuza pentru o accidentare intentionata a navei americane. Sper sa ma insel. Cu siguranta va aparea un raport despre cauzele adevarate.
Este vorba sa gandesti in materie de cutume diplomatice si de ceea ce se intampla un pic in lume la ora asta, in minutul asta si in minutul urmator , si daca mai poti, in minutul minutului urmator.
In materie de diplomatie americanii si rusii au doua stiluri incredibil de diferite. Rusii sunt renumiti prin incapatanarea (citeste inflexibilitatea) de care dau dovada, prin badarania diplomatica, declaratiile transante si fara respectul interlocutorului. Americanii au si ei stilul lor: trag de timp pana isi intaresc pozitia si le place sa puna adversarul la colt.
Dpdv strategic Americanii nu au (mai ) nimic in Marea Neagra, Rusii insa au un mic corp de armata. In plus Chinezul vine saptamana viitoare in Europa sa le dea bataie de cap, Israelul a inceput sa bombardeze in Siria ( care era sub influenta ruseasca dupa ultimele stiri) , iar relatia dintre Japonia si China nu a fost nciodata mai proasta.
Deci, cu tot respectul, miza nu este deloc Ucraina sau poporul ucrainean, nu a fost si nici nu va fi vreodata ....in fond este vorba despre interesele americanilor, care pana la un punct pot sa coinicida cu cele ale rusilor.
Si mai e o chestie...americanii nu (mai) au incredere in tarile care sunt departe de sfera lor de influenta, si mai ales departe de modelul lor de democratie....
Vezi articolul de mai jos pentru detalii... http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/02/25/unrealistic_expectations_liberalism_or_democracy
Am decis sa -mi dedic acest weekend citind articolele profesorului Stephen M. Walt.
Multumesc, inca odata.
Ar fi trebuit sa folosesc copy/paste, dar in graba am inversat numele.
http://www.nytimes.com/2014/02/26/opinion/has-the-west-already-lost-ukraine.html?hp&rref=opinion&_r=0
Slawomir Sierakowski (director of the Institute for Advanced Study in Warsaw):
"... The West is in a losing position because it can neither reward nor punish. Despite its accumulated wealth, it is not ready to make sacrifices. Within Western societies, economic solidarity is collapsing. Mobilization in favor of other nations is limited to empty words and gestures ...
And neither the European Union nor America can resort to the same type of brutality employed by nondemocratic regimes. There is also a lack of willpower, because a confrontation with Russia, to say nothing of China, could require sacrifices ..."
sa vedem ce vom face noi urmatorea miscare este anostra cu n.t.o!!??
multumesc !! si aveti grija de voi!