Peninsula Crimeea si portul Sevastopol, acolo unde Fortele navale ale Rusiei au o importanta baza operationala, se afla la mai putin de 400 de kilometri in linie dreapta de Romania. In Crimeea s-ar fi refugiat presedintele demis al Ucrainei Viktor Ianukovici, iar actualul sef de stat interimar de la Kiev acuza miscari de separatism in aceasta zona in care etnicii rusi formeaza peste 60% din populatie, iar interesele geostrategice si energetice ale Moscovei sunt imense. Atentia diplomatilor occidentali este concentrata in acest pe moment pe Crimeea, care se poate transforma in noul focar de instabilitate in Europa de Est.

Crucisatorul Moskva (foto arhivă)Foto: Agerpres

Demis de Parlament, presedintele Ianukovici s-ar fi ascuns in Crimeea

In urma violentelor de saptamana trecuta din capitala Kiev, presedintele Viktor Ianukovici a ales sa fuga spre estul Ucrainei, iar unele voci spun acum ca s-ar afla de fapt in peninsula Crimeea, zona din Ucraina unde Rusia are cea mai mare influenta. (sursa: BBC)

Intre timp, Ianukovici a fost demis de Parlament, iar la Kiev au inceput procedurile pentru un guvern de uniune nationala si pentru alegeri prezidentiale anticipate. Insa lucrurile nu merg deloc lin, iar jocul diplomatic si presiunile externe asupra viitorului Ucrainei sunt abia la inceput.

Premierul rus Dmitri Medvedev a pus la indoiala legitimitatea noului guvern in Ucraina, dupa punerea sub acuzare a presedintelui Viktor Ianukovici si a estimat ca recunoasterea unei noi puteri, asa cum o fac unele state din Occident, este o "aberatie" .

Cat de probabila e o interventie militara a Rusia in Crimeea

Peninsula Crimeea

Peninsula Crimeea

Foto: Google Earth

Fata de ultimele evolutii din Ucraina, implicarea UE si SUA de partea protestatarilor Euromaidan si reticenta Rusiei de a lua o pozitie transanta docamdata, unele voci ale politicii externe vorbesc despre posibilitatea ca presedintele Putin sa recurga la masuri militare.

Consilierul national american pe probleme de securitate, Susan E. Rice a avertizat deja ca o interventie a trupelor rusesti in Ucraina ar fi "o grava eroare" (sursa: Washinton Post), iar Sir Andrew Wood, fost ambasador britanic in Rusia, sustine ca presedintele Vladimir Putin ar putea gasi modalitati sa justifice o interventie militara ruseasca in peninsula Crimeea.

"Cea mai probabila forma de interventie directa a Rusiei ar putea fi in Crimeea, acolo unde rusii au fortele navale si de informatii si unde exista si un numar substantial de persoane cu pasapoarte rusesti. Ar putea sustine ca vor sa-si protejeze cetatenii, cum s-a intamplat in cazul Ossetiei si Abhaziei", sustine fostul ambasador britanic in Rusia.

Crimeea - "locul de joaca al tarilor", azi teritoriu ucrainean, dar populat cu 60% de etnici rusi

Crimeea, precum si restul zonei de est a Ucrainei, este puternic pro-Rusia. Circa 60% din populatia sa este de etnie rusa, iar statutul provinciei este de Republica Autonoma in cadrul Ucrainei, cu parlament si constitutie proprii. In 2009, sondajele de opinie indicau ca aproape o treime din populatie doreau unirea cu Rusia.

Crimeea a fost mereu un element - problema in relatiile Rusia-Ucraina, in scurta si zbuciumata istorie a statului ucrainean. Crimeea, fost teritoriu rus si denumita in trecut "locul de joaca al tarilor", a fost cedat Ucrainei de catre fostul lider sovietic Nikita Hrusciov (ucrainean) in 1954. Gestul a fost mai degraba simbolic, avand in vedere ca Ucraina facea parte din URSS.

Dupa caderea comunismului, Crimeea a ramas in componenta Ucrainei, insa, datorita populatiei predominant ruse si a intereselor strategice a Moscovei, a avut mereu un statut special.

Flota Marii Negre si controlul geostrategic in zona

Din 1997, Flota Marii Negre, un esalon operațional-strategic al Flotei Maritime Militare Ruse, a stabilit un acord cu autoritatile ucrainene sa poata folosi baza navala de la Sevastopo ca baza operationala in zona. Acest acord a fost prelungit de catre presedintele Ianukovici in 2012 cu inca 25 de ani.

Astfel, in conditiile in care Ucraina post-Euromaidan tinde sa se apropie din ce in ce mai tare spre Uniunea Europeana, NATO si SUA, autoritatile de la Moscova au un interes strategic si militar enorm sa-si pastreze intacte operatiunile navale in Marea Neagra si Mediterana prin baza de la Sevastopol.

De la Sevastopol la Constanta

De la Sevastopol la Constanta

Foto: Google Earth

Flota Marii Negre si pozitia strategica in peninsula Crimeea a insemnat enorm pentru Rusia in conflictul armat cu Georgia si reprezinta un avantaj major al Moscovei pentru pastrarea controlului in zona Marii Negre.

In linie dreapta, baza de la Sevastopol este la doar 390 de kilometri distanta de Constanta.

Accesul la concesiunile de petrol si gaze din Marea Neagra

Operatiunile militare si pozitia strategica nu reprezinta singurul interes al Rusiei pentru Crimeea. Moscova are in vedere si motive de politica energetica dupa ce Ucraina a semnat in septembrie 2013 acorduri de concesionare pentru explorarea si exploatarea zacamintelor de gaze din Marea Neagra, un pas care i-ar reduce din dependenta energetica fata de Rusia.

In septembrie anul trecut, Ucraina a incheiat cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom si compania de stat Nadra o intelegere prin care se reconfirma intentia de a incheia un acord de impartire a productiei pentru exploatarea unui perimetru gazeifer din Nord-vestul Marii Negre, un zacamant de gaze estimat la aproape 8-10 miliarde metri cubi.

Amintim ca regulatele "razboaie ale gazelor" dintre Rusia si Ucraina au condus la taierea gazelor in 2006 si 2009, perturbind exporturile de gaz rusesc spre UE.

Populatia majoritar rusa din Crimeea

Pe langa motivele geostragegice si de politica energetica, Moscova mai are un motiv de ordin emotional sa considere Crimeea o zona prea importanta de pierdut: populatia majoritar rusa.

Premierul rus, Dimitri Medvedev declara luni ca situatia din Ucraina "este un real pericol la adresa cetatenilor nostri". Medvedev a numit violentele de la Kiev drept o "razvratire armata", iar sustinerea externa "o aberatie".

"Ar putea argumenta [n.r. Moscova, in cazul unei interventii militare] ca peninsula Crimeea nu era parte din Ucraina istorica. Ca a fost ceva ce Hrusciov a dat cand era beat sau altceva. Sunt persoane in Rusia care ar accepta acest tip de argument", sustine fostul ambasador britanic in Rusia, Sir Andrew Wood (pe larg, aici)

Presedintele interimar al Ucrainei: Separatismul din Crimeea - o amenintare serioasa

In urma ultimelor evolutii din Ucraina, presedintele interimar Olexander Turchynov a avertizat in Parlamentul ucrainean ca exista "o amenintare serioasa" de seperatism in zona din Crimeea, dupa cum scrie BBC.

Protestatarii din peninsula au organizat manifestatii impotriva noilor lideri de la Kiev de cand Ianukovici a fost suspendat, iar in Sevastopol, unde este bazata flota de la Marea Neagra a Rusiei, a fost numit un primar vorbitor de limba rusa. (Detalii aici)

De partea cealalta, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a avertizat, marti, statele care doresc ün avantaj unilateral"in Ucraina, adaugand totusi ca politica Rusiei de a nu interveni va continua.

"E periculos si contraproductiv sa incerci sa fortezi Ucraina sa faca o alegere pe principiul ori esti cu noi, ori esti impotriva noastra", a spus Lavrov. "Este in interesul nostru ca Ucraina sa faca parte din familia largita europeana, dar este impotriva intereselor Rusiei sa permita victoria unor radicalisti si extremisti care incearca sa capteze centrul atentiei", a mai spus minsitrul de externe rus.

Portul Sevastopol

Portul Sevastopol

Foto: Google Earth

Flota Marii Negre, bazata in mare parte in portul din Sevastopol, este compusa in prezent din:

- Un crucisator purtator de rachete - Moskva

- Un distrugator purtator de rachete - Smetlivi

- 2 fregate purtatoare de rachete (Ladnii, Pitlivii)

- 7 nave de desant

- Submarinul Diesel-electric de Atac Alrosa (clasa Kilo)

- 7 corvete antisubmarin

- 4 corvete purtatoare de racheta

- 5 vedete purtatoare de rachete

Crucisatorul Moskva din cadrul Flotei Marii Negre (Rusia) de la Sevastopol, Crimeea

Crucisatorul Moskva din cadrul Flotei Marii Negre (Rusia) de la Sevastopol, Crimeea

Foto: Agerpres

- 6 dragoare maritime si 2 de rada

- 3 sisteme antirachete anti-nava K-300P Bastion-P

- Brigada 810 infanterie marina

- Batalionul 382 independent de infanterie marina

- cca. 20 elicoptere Ka-27 si Mi-14

- cca. 10 avioane de transport An-2, An-12, An-26

- 4 hidroavioane Be-12

- 10 elicoptere Mi-8

- 22 avioane de atac Su-22