Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat de urgenta un exercitiu armat si inspectii pentru a testa cat de pregatite de lupta sunt trupele din vestul Federatiei Ruse, scrie agentia de presa Interfax, citata de Reuters. "Conform dispozitiilor presedintelui Federatiei Ruse, fortele armate din Districtul Militar de Vest au fost puse in stare de alerta la ora 14.00", a spus ministrul rus al apararii, Sergei Shoigu.

Vehicul blindat BMD- 3 din cadrul Trupelor Aeroportate RuseFoto: Wikipedia

Gestul poate fi interpretat ca provocator, semn ca Putin este nemultumit de situatia din Ucraina si vrea sa-si "arate muschii".

Putin a mai ordonat astfel de exercitii supriza in Rusia in ultimii doi ani, explicand ca armata trebuie sa fie mereu pregatita. De data aceasta insa, situatia tensionata din Ucraina face ca aceste exercitii sa fie cat se poate de clare ca mesaj transmis, mai ales ca vestul Rusiei se invecineaza cu Ucraina.

Ministrul Sergei Shoigu spune ca exercitiul are doua faze si se va incheia pe 3 martie, urmand sa fie implicate si trupe din centrul Rusiei.

In cadrul unor astfel de inspectii sunt evaluate actiunile comandantilor si ale subordonatilor in situatii neasteptate si se pot trage concluzii despre punctele forte, dar si despre slabiciunile unei armate in cazul unui atac armat.

Recent s-a anuntat faptul ca in Ucraina administratia Obama a trimis experti financiari care sa ajute Ucraina sa gestioneze criza economica. Echipa de experti a ramas in Ucraina, iar Rusia nu are cum sa fie prea multumita de faptul ca americanii pot influenta autoritatile unei tari in care Rusia are interese economice uriase.