Viktor Ianukovici a declarat joi, pentru agentiile rusesti de presa, ca se considera in continuare presedintele Ucrainei si a cerut Rusiei sa-i garanteze securitatea, scrie AFP.

Viktor IanukoviciFoto: Agerpres

Pe de alta parte, o sursa prezentata de agentia Interfax ca fiind din cadrul autoritatilor din Rusia a afirmat ca Moscova si-a dat acordul pentru a asigura siguranta personala a lui Ianukovici, transmite Reuters.

"In legatura cu apelul presedintelui Ianukovici de a-i fi garantata siguranta personala, anunt ca cererea a fost acordata pentru teritoriul Federatiei Ruse", a declarat aceasta sursa, pentru agentia Interfax.

Ianukovici, care a disparut dupa ce a incercat un zadar, sambata, sa se urce intr-un avion in fieful sau din Donetsk (est), nu a oferit nicio indicatie legate de locul in care se afla.

Intr-o declaratie adresata "poporului ucrainean" si transmisa de agentiile rusesti, presedintele demis s-a declarat "decis sa se bata pana la capat pentru a pune in practica compromisul semnat la finele saptamanii trecute cu liderii opozitiei".

"Ma consider in continuare seful legitim al statului ucrainean", a spus Ianukovici.

"Din nefericire, tot ceea ce se intampla in prezent in Parlamentul Ucrainei este nelegitim", a adaugat el, subliniind absenta din parlament a numerosi deputati din formatiunea sa, Partidul Regiunilor.

"Ma vad constrans sa cer autoritatilor Federatiei Ruse sa asigure protectia mea personala in fata actiunilor conduse de extremisti", a continuat presedintele demis, mentionand: "Asistam pe strazile a numeroase orase din tara noastra la o dezlantuire a extremismului. Mi-au fost adresate personal amenintari fizice, precum si partizanilor mei".

"Devine evident ca poporul in sud-est si in Crimeea nu accepta vidul de putere si arbitrarul care domnesc in tara, cand ministrii sunt desemnati de multime in piata publica", a denuntat Viktor Ianukovici.

Acesta a sustinut ca nu a "permis niciodata" recursul la armata in fata crizei si ca, daca o astfel de decizie se va adopta astazi, ea ar fi "ilegala si criminala".