Monseniorul Anton Durcovici (1888-1951), episcop roman ce a murit in inchisorile comuniste va fi beatificat in curand, a anuntat joi Vaticanul, la doua luni dupa ceremonia de beatificare a unui alt martir roman, Vladimir Ghika, informeaza AFP.

Rector al seminarului din Bucuresti, apoi episcop de Iasi, Durcovici s-a opus comunistilor dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si pana la arestarea sa din 1949.

In septembrie 1951 a fost transferat la inchisoarea Sighet unde in decembrie a murit. Beatificarea sa a fost deschisa in ianuarie 1997, sub pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea.

Vladimir Ghika (1973-1954), un alt episcop roman detinut politic si mort in inchisorile comuniste, a fost beatificat la sfarsitul lunii august la Bucuresti.

Incarcerat la Jilava, una dintre cele mai dure inchisori politice ale regimului comunist, Vladimir Ghika a murit in 1954 dupa o marturisire clara si pasnica a credintei lui.

Dupa alegerea sa, Papa Francisc a confirmat ca procedurile de beatificare au fost deschise de catre predecesorii sai, fara alte detalii.