Fostul lider sud-african Nelson Mandela implineste joi 95 de ani in spitalul unde este internat pentru o infectie pulmonara, iar starea lui de sanatate "se amelioreaza constant", potrivit presedintiei sud-africane, relateaza AFP.

Nelson MandelaFoto: Agerpres/AP

"Madiba (numele de clan al lui Mandela - n.r.) este inca spitalizat la Pretoria insa medicii au confirmat ca starea lui de sanatate se amelioreaza constant", a declarat presedintia intr-un comunicat.

Presedintele Jacob Zuma i-a urat "la multi ani" lu Mandela. "Suntem mandri sa il consideram pe acest simbol mondial unul dintre ai nostri si ii dorim sanatate. Le multumim tuturor celor care l-au sustinut pe Mandela in timpul internarii, cu dragoste si compasiune fara limita", a adaugat el.

Fiica sa Zindzi a declarat miercuri pentru postul Sky News ca tatal sau "face progrese remarcabile" si "se uita la televizor, cu casti".

In contextul in care lumea se pregateste sa ii aduca un omagiu prin actiuni de caritate cu ocazia "Mandela Day", presedintele american Barack Obama a salutat "exemplul sau extraordinar de curaj, blandete si umilinta".

Pe 18 iulie 2010, ONU a decretat o "Mandela Day", in care fiecare cetatean al lumii este indemnat sa consacre in mod simbolic 67 de minute unei activitati in serviciul colectivitatii, in memoria celor 67 de ani pe care Mandela i-a dedicat luptei sale pentru egalitate.