Iranul a confirmat duminica arestarea mai multor cetateni slovaci, sub acuzatia de "comportament nepotrivit" si posesie de "echipamente neconventionale", relateaza AFP.

Purtatorul de cuvant al ministerului iranian de externe, Abbas Araghchi, citat de agentia Isna, care a anuntat aceste arestari, nu a precizat numarul persoanelor detinute si nici data retinerii lor. De asemenea, el nu a oferit detalii nici cu privire la acele "echipamente neconventionale".

Prim-ministrul slovac Robert Fico a declarat sambata ca "acuzatii foarte serioase" le sunt aduse conationalilor sai detinuti in Iran, fara a face alte precizari.

Duminica, ministrul sau de externe, Miroslav Lajcak, a confirmat la televiziunea publica RTVS ca opt slovaci au fost arestati in Iran.

"Ministerul a luat masuri din 22 mai, de cand am aflat de arestari", a precizat Lajcak.

"Avem contacte zilnice cu ministerul afacerilor externe iranian. Consulul slovac la Teheran i-a vizitat pe turistii arestati, ei sunt in viata si starea lor de sanatate este buna", a declarat ministrul slovac.

"Nu va pot oferi mai multe informatii pentru ca ar putea pune in pericol sansele cetatenilor nostri de a fi eliberati", a conchis seful diplomatiei slovace, afirmand ca "niciun caz similar nu a fost rezolvat vreodata prin lamentari in presa".

Astfel, ministerul de externe nu a mai facut alte precizari, insa, potrivit cotidianului slovac SME, un grup de parapantisti slovaci a fost arestat in Iran pentru presupus spionaj. "Cinci sau sase parapantisti au fost arestati in urma cu peste trei saptamani pentru ca au facut fotografii cu instalatii militare vazute de sus".

Potrivit purtatorului de cuvant al diplomatiei iraniene, "acei indivizi au venit in Iran ca turisti si aveau vize turistice, insa au avut un comportament nepotrivit".

"Au incalcat legile Republicii islamice si au fost arestati. O ancheta a fost deschisa, iar dosarul va fi transmis autoritatilor judiciare", a adaugat Araghchi.

Anul trecut, un slovac, recrutor de personal in sectorul telecomunicatiilor in Iran, a fost arestat de autoritatile iraniene pentru presupus spionaj in favoarea CIA-ului american. El a fost eliberat dupa 40 de zile petrecute in inchisoare.

Potrivit televiziunii publice iraniene, slovacul a fost acuzat ca a contactat oameni de stiinta iranieni pentru a obtine informatii cu privire la "progresul tarii".