Ministerul Afacerilor Externe din China si-a exprimat marti "regretele" si a indemnat Coreea de Nord la "retinere" dupa ce administratia de la Phenian si-a anuntat intentia de a reporni un reactor nuclear oprit in 2007, in pofida rezolutiilor ONU care ii interzic orice program atomic, relateaza AFP.

"Am luat nota de anunturile Coreei de Nord si ne exprimam regretele", a declarat Hong Lei, un purtator de cuvant al diplomatiei chineze. "Indemnam toate partile vizate sa isi pastreze calmul si sa dea dovada de retinere", a adaugat reprezentantul MAE chinez.

Phenianul a intrat marti intr-o noua etapa a conflictului cu comunitatea internationala, anuntand ca vrea sa reporneasca o instalatie de imbogatire a uraniului si un reactor nuclear situate la Yongbyon, oprite in 2007.

"Situatia actuala in Peninsula Coreeana este complicata si sensibila", a adaugat Hong. Purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze a reiterat pozitia beijingului privind "realizarea unei dezarmari nucleare a Peninsulei (Coreene - n.red.) si protejarea pacii si stabilitatii peninsulei si a Asiei de Nord-Est".

China este singurul aliat al Coreei de Nord si cel mai important partener comercial al acesteia, furnizand Phenianului resurse energetice indispensabile economiei nord-coreene.

Insa Beijingul a votat in Consiliul de Securitate in favoarea consolidarii sanctiunilor impotriva Coreei de Nord, dupa al treilea test nuclear efectuat de aceasta tara in februarie.

Coreea de Nord a anuntat marti ca "va reamenaja si va reporni" toate instalatiile complexului sau nuclear de la Yongbyon, intre care o instalatie de imbogatire a uraniului si un reactor de cinci megawati.

Aceasta decizie este conforma cu intentia Coreei de Nord de a-si "consolida arsenalul nuclear atat in ceea ce priveste calitatea, cat si cantitatea" si este necesara rezolvarii penuriei "grave" de electricitate, potrivit unui purtator de cuvant al programului de energie nucleara nord-coreean, citat de agentia de presa oficiala a regimului comunist KCNA.