Guvernul nepopular din Pakistan, care se pregateste pentru alegeri anticipate in cateva luni, a devenit tinta nemultumirilor generale fiind criticat pentru incapacitatea de a asigura securitatea populatiei, aspect evidentiat de atacul cu bomba de sambata din orasul Quetta, impotriva populatiei siite, soldat cu cu 81 de morti si circa 200 de raniti, potrivit Reuters.

Atac cu bomba in PakistanFoto: Captura YouTube

Liderii pakistanezi sunt acuzati ca nu au luat suficiente masuri pentru a tine sub control grupurile sunnite extremiste care si-au intensificat campania de atacuri cu bomba si asasinate indreptate asupra membrilor minoritatii siite.

Lashkar-e-Jhangvi (LeJ), considerat unul dintre cele mai violente grupuri sunnite, a revendicat responsabilitatea pentru atacul de sambata de la Quetta, atac care a acutizat suspiciunile siitilor potrivit carora serviciile de informatii pakistaneze ar ignora actele de violenta sau chiar ar sprijini extremistii sunniti.

"Atacul terorist asupra comunitatii siite Hazara din Quetta este un esec al serviciilor de informatii si al fortelor de securitate", a declarat Nawab Zulfiqar Ali Magsi, guvernatorul provinciei pakistaneze Baluchistan.

Liderii comunitatii siite Hazara au cerut guvernului sa ia masuri decisive iar pakistanezii au avertizat ca violentele sectariene au iesit de sub control.

"Guvernul este responsabil pentru atacurile teroriste si crimele din comunitate Hazara pentru ca fortele sale de securitate nu au organizat operatiuni impotriva grupurilor extremiste", a declarat Aziz Hazara, vicepresedinte al Partidului Democrat Hazara.

"Dam guvernului 48 de ore pentru a ii aresta pe cei vinovati pentru uciderea oamenilor nostri, dupa care vom lansa proteste puternice", a adaugat liderul siit.

Bilantul mortilor provocate de atac a ajuns la 81, dupa ce sambata fusesera anuntate in jur de 40 de decese, cele mai multe victime fiind gasite in bazarul principal al orasului Quetta, capitala regiunii Baluchistan din apropierea granitei cu Afganistan.

Un oficial din securitatea pakistaneza a precizat ca numarul deceselor ar putea creste, 20 dintre raniti fiind in stare grava.

Oamenii cauta duminica supravietuitori sub blocuri de ciment smulse din cladiri de suflul exploziei.

Multe magazine si bazaruri au fost inchise. Rudele ranitilor au raspuns unui apel pentru donatii de sange facut de spitalele din oras.

"Guvernul stie exact cine ce face si cine se afla in spatele atacurilor", a declarat Mohammad Imran, un comerciant local adaugand ca "daca guvernul vrea asta, nimeni nu poate veni cu un cutit de bucatarie in pietele din oras".

Serviciile de informatii pakistaneze au fost criticate ca ar fi sprijnit in trecut activitatile unor grupuri extremiste precum LeJ impotriva indienilor din Kashmir si ca ulterior nu au reusit sa le mai controleze.

Siitii din Quetta si din alte orase sustin acum ca sunt sub asediu. "Ne-am saturat sa ingropam cadavrele celor dragi", a declarat pentru Reuters Nasir Ali, un angajat guvernamental, precizand ca a pierdut pana acum trei membri ai familiei in asemenea atacuri.

LeJ a mai recunoscut ca se afla in spatele atacului cu bomba de luna trecuta din Quetta care a ucis aproape 100 de oameni fiind unul dintre cele mai grave atacuri din Pakistan.

Dupa atacul de luna trecuta, liderii siiti au cerut armatei pakistaneze sa preia activitatile de securitate din orasul Quetta.