Presedintele egiptean Mohamed Morsi a anuntat ca pe 15 decembrie va fi organizat un referendum pentru noua constitutie si a facut un indemn la dialog national pe tema problemelor natiunii care isi incheie perioada de tranzitie de dupa regimul Hosni Mubarak, potrivit Reuters.

Demonstranti pro-Morsi in CairoFoto: Agerpres/AP

Morsi a facut declaratia dupa ce a primit varianta finala a constiutiei de la adunarea, formata in mare parte de islamisti, care a intocmit-o.

Zeci de mii de suporteri ai presedintelui egiptean Mohammed Morsi au marsaluit sambata in Cairo, pentru a isi exprima sustinerea fata de noua constitutie si puterile extinse asumate de acesta, relateaza BBC.

Demonstratiile au venit dupa zile intregi de proteste rivale ale suporterilor si oponentilor lui Morsi.

Sustinatorii s-au adunat in numar mare in fata Universitatii din Cairo.

Pe de alta parte, in Piata Tahrir, un grup mic format din persoane care se opun deciziei au continuat protestele pentru a noua zi.

Multumi pro-Fratia Musulmana au demonstrat si in alte orase din Egipt.

Saptamana trecuta Morsi, provenit din randul Fratilor Musulmani, a decis sa isi consolideze prerogativele deja foarte extinse printr-o "declaratie constitutionala". El dispunea deja de puterea executiva si legislativa.

Noile prerogative pun deciziile sale la adapost de recursurile in fata puterii judiciare, cu care intretine relatii tensionate. El a explicat ca sporirea prerogativelor sale ar permite accelerarea reformelor democratice.

Aceste dispozitii urmeaza sa dureze pana la adoptarea unei noi Constitutii, proces blocat la ora actuala si care ar putea dura cateva luni.

Ce presupune constitutia, in cateva cuvinte:

- Sharia ramane principale sursa de legislatie

- Al-Azhar, autoritatea principala sunita, va fi consultata in legatura cu chestiuni legate de Sharia"

- Crestinismul si iudaismul vor fi sursa principala a legislatiei pentru crestini si evrei

- Libertatea religioasa va fi limitata la musulmani, crestini si evrei;

- Limiteaza durata mandatului presedintelui la doi ani