China intentioneaza sa modifice politica sa privind unicul copil si ar putea permite cuplurilor sa aiba doi copii chiar si atunci cand ambii parinti nu sunt copii unici, a anuntat miercuri fostul sef al Comisiei Populare Nationale si Planificare Familiala, Zhang Weiqing, scrie Le Monde.

Intrata in vigoare in 1979, politica unui singur copil a fost de a limita numarul de nasteri si de a reglementa o populatie in crestere in tara cea mai populata din lume, cu 1.34 miliarde de oameni. Aceasta masura este acum in mod deschis contestata de catre cercetatori, care avertizeaza ca problemele economice viitoare si sociale cu care se va confrunta China ar putea fi din cauza imbatranirii populatiei.

In prezent, cuplurile din mediul urban li se permite sa aiba un al doilea copil in cazul in care ambii parinti sunt fii sau fiice unice. Aceasta nou politica, in cazul in care primeste aprobarea guvernului, ar putea intra in vigoare in prima instanta in zonele "productive din punct de vedere economic" si in zonele in care s-a respectat cu strictete legislatia aflata in vigoare.

Dezbaterea privind politica unicului copil a fost relansata in iunie cand o femeie insarcinata in sapte luni si deja mama a unui copil a fost forata de catre autoritatile chineze sa avorteze in provincia Shaanxi, in nord-vestul tarii, ceea ce a dus la un val de indignare pe internet.

China - cea mai populata tara din lume, cu 1,34 miliarde de locuitori - a aplicat o politica drastica de limitare a nasterilor incepand cu finele anilor 1970, care a permis evitarea a circa 400 de milioane de nasteri, potrivit expertilor in demografie.