UPDATE 6 Presedintele SUA Barack Obama a facut apel luni la premierul israelian Benjamin Netanyahu si la presedintele egiptean Mohamed Morsi, insistand pentru oprirea violentelor din Gaza, anunta Casa Alba.

Raiduri asupra Fasiei GazaFoto: Agerpres/AP

Israelul doreste un armistitiu de 24-48 de ore, astfel incat sa poata dezvolta termenii unui acord de incetare a focului, conform postului public de radio israelian, informeaza AFP.

UPDATE 5 Persoana ucisa in centrul de presa era un comandant al Jihadului Islamic, relateaza AFP, care citeaza surse palestiniene.

Este vorba de Ramez Harb, un comandant al Brigazilor al-Qods, aripa militara a Jihadului Islamic si seful cu propaganda de razboi, au precizat surse din miscarea radicala.

Intr-un comunicat, armata israeliana a precizat ca a vizat o ascunzatoare folosita de cadre inalte din Jihadul Islamic, implicati in tirurile de rachete impotriva sudului Israelului.

Acesti lideri ai Juhadului Islamic se aflau in interiorul cladirii cand aceasta a fost bombardata, potrivit comunicatului, care citeaza patru nume: Bahaa Abou al-Ata, membru al conducerii militare al miscarii, comandant pentru orasul Gaza, Mahmoud Jaabari, membru al aceleiasi instante si lider al aripii operationalele, Kalil Batini, un inalt cadrul militar, si Ramez Harb, seful cu propaganda.

UPDATE 4 Inca trei palestinieni au fost ucisi, unul dintre ei intr-un atac asupra centrului de presa din Gaza

Un palestinian a fost ucis intr-o lovitura aeriana israeliana asupra unui centru de presa in orasul Gaza, vizat si duminica, si alti doi intr-un raid din centrul teritoriului, anunta AFP.

"Un palestinian a fost ucis si alti trei raniti intr-o lovitura asupra turnului Shourouq", unde se afla televiziunea Al-Aqsa a Hamas, potrivit unui comunicat al serviciilor de urgenta ale ministerului Sanatatii.

Cei doi raniti sunt cameramani, dintre care unul al televiziunii saudite Al-Arabiya, au precizat martorii.

Alti doi palestinieni au fost ucisi intr-un raid la Nousseïrat (centru), potrivit serviciilor de urgenta. Lovitura a vizat o cladire a politiei maritime, potrivit martorilor.

Aceste noi victime ridica la 101 morti - 98 palestinieni si 3 israelieni - bilantul ostilitatilor demarate miercuri, 14 noiembrie, o data cu ofensiva israeliana impotriva gruparilor armante din Fasia Gaza.

UPDATE 3 Treisprezece palestinieni au fost ucisi luni in Fasia Gaza, ridicand la 90 numarul de persoane ucise in cele sase zile ale ofensivei israeliene impotriva teritoriul palestinian, au declarat surse medicale palestiniene pentru AFP.

Cele mai recente victime sunt doi barbati cu varste de aproximativ 30 de ani, ucisi de est a Khan Younes, in sudul fasiei Gaza. Un copil care ii insotea pe cei doi barbati a fost grav ranit, potrivit de serviciile de urgenta din Gaza.

Un alt raid a lovit o masina in partea de sud a orasului Gaza, omorand un barbat in varsta de 23 de ani.

UPDATE 2 Liderii miscarilor palestiniene Fatah, Hamas si Jihadul Islamic din Cisiordania au facut luni, la Ramallah, un apel la unitate si au promis sa "puna capat disensiunilor", in semn de solidaritate cu palestinieni in Fasia Gaza.

"Din Ramallah, anuntam impreuna cu liderii altor grupari ca vom pune punct disensiunilorr", a declarat Jibril Rajoub, un senior al gruparii Fatah, partidul de guvernamant al Autoritatii Palestiniene.

"Oricine vorbeste despre diviziuni dupa ziua de azi este un criminal", a oferit asigurari Mahmoud Al-Ramahi, un lider Hamas in Cisiordania.

UPDATE 1Negocierile continua la Cairo, unde un oficial israelian s-a deplasat duminica si unde presedintele egiptean Mohamed Morsi i-a primit pe liderii celor doua principale miscari din Gaza, seful in exil al Hamas Khaled Meshaal si seful Jihadului Islamic, Abdallah Shallah, potrivit unor surse egiptene.

Baletul diplomatic continua de asemenea in Israel si in Gaza. Trimisul special al Cvartetului pentru Orinetul Apropiat, Tony Blair, si ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, sunt asteptati luni la Ierusalim, dupa o vizita a ministrului francez pentru Afaceri Externe, Laurent Fabius.

De partea palestiniana, dupa primul ministru egiptean si ministrul tunisian al Afacerilor Externe, secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, se va deplasa marti in Gaza, in fruntea unei delegatii ministeriale.

Seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, este si el asteptat marti in Gaza, potrivit agentiei de presa Anatolia.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat duminica ca statul evreu este pregatit sa-si "extinda semnificativ" operatiunea militara. Israelul a mobilizat mii de rezervisti si a amplasat importante forte la frontiera cu Fasia Gaza.

Zece palestinieni, printre care si un copil in varsta de 5 ani, au fost ucisi luni dimineata, in cea de a sase zi de raiduri israeliene asupra Fasiei, au declarat surse medicale palestiniene pentru AFP.

Patru persoane, printre care un copil de 5 ani si doua femei in varsat de 20, respectiv 23 de ani, au fost ucise intr-un raid asupra cartierului Zeitoun, din orasul Gaza.

Trei palestinieni, membri ai aceeasi familii, au fost ucisi luni dimineata in orasul Deir al-Balah, in inima teritoriului palestinian.

Un fermier de 50 de ani a fost gasit mort in orasul Beit Lahiya, in partea de nord a teritoriului palestinian. Alti doi fermieri au fost omorati intr-un raid asupra localitatii Qarara, in zona sudica a Fasiei Gaza.

In urma ultimelor atacuri, numarul victimelor s-a ridicat la 90 (87 palestinieni si 3 israelieni), de la inceputul ofensivei israeliene lansate miercuri impotriva gruparilor armate din Fasia Gaza.

Duminica au fost ucisi 31 palestinieni, majoritatea femei si copii, in pofida eforturilor comunitatii internationale, in special a Egiptului, de a negocia un armistitiu intre Israel si Hamas, care controleaza fasia Gaza.

Senator american: Presiunile Egiptului asupra Hamas sunt "destul de slabe"

Senatorul american Carl Levin, presedinte al Comisiei pentru Aparare a Camerei superioare a Congresului, a criticat duminica Egiptul, afirmand ca presiunile pe care le exercita asupra aliatului sau islamist Hamas in vederea dezamorsarii conflictului cu Israelul sunt "destul de slabe", relateaza AFP.

Senatorul a precizat ca se teme de "o escaladare" a violentelor. "Egiptenii au un interes veritabil sa evite ca regiunea sa explodeze si sa continue sa respecte acordul de pace cu Israelul", a subliniat senatorul de Michigan.

Astfel, autoritatile egiptene "vor fi nevoite sa intreprinda initiative diplomatice foarte serioase, pentru a determina Hamas sa inteleaga ca va pierde sustinere in lumea araba in cazul in care continua atacurile cu racheta asupra Israelului", a apreciat Levin.

Statele Unite au efectuat presiuni asupra presedintelui egiptean Mohamed Morsi si premierului turc Recep Tayyip Erdogan sa efectueze la randul lor presiuni asupra Hamas pentru a opri tirurile de rachete.