Europa se adanceste tot mai mult in criza datoriilor. Spania, a patra mare economie a Zonei euro este tot mai aproape de a avea nevoie de un plan de salvare. Guvernul de la Madrid a fost nevoit din nou marti sa se imprumute cu dobanzi record, intr-o alta zi neagra pentru moneda euro, scrie Dailymail in editia electronica de miercuri.

Situatiaa starnit temericaSpaniaeste pepunctul de a devenicea mai marevictimaacrizeimonedei europana in prezent, dupasalvarea Greciei,IrlandeisiPortugaliei.Taraeste din nou inrecesiune, iarrata somajului estede 25la suta sijumatate din tinerinu-si potgasi unloc de munca.

Sindicatele spaniole au anuntat ca vor iesi in strada miercuri in semn de protest fata de reducerile de buget din sanatate si educatie si impotriva reformei pietei muncii. Cele doua mari centrale sindicale pregatesc 58 de manifestatii in toata tara. Protestele au fost anuntate dupa cele ale minerilor din nordul tarii, aflati in greva pe termen nedeterminat.

Acestia pregatesc un mars spre capitala Spaniei si un protest masiv in fata Ministerului Industriei.

Liderii principalelor centrale sindicale de la Madrid au declarat ca protestele fac parte dintr-un program pus la punct dupa ce s-a vazut ca exista o lipsa totala de dialog cu executivul spaniol si, mai ales, cu premierul Mariano Rajoy, transmite Radio Romania Actualitati.

Sindicalistii revendica politici de stimulare economica, de creare a locurilor de munca, o strategie europeana generala pentru depasirea crizei, eurobonduri, uniune monetara, bancara si fiscala.

Aceste proteste, spun sindicatele, trebuie intelese ca un mesaj pentru guvern, care trebuie sa inceteze politica de reducere a bugetelor. Totusi, marile centrale nu au prevazut in acest calendar de proteste o greva generala.