Statele Unite isi vor reamplasa cea mai mare parte a flotei navale spre oceanul Pacific pana in 2020, in cadrul noii strategii axate asupra Asiei, a declarat sambata secretarul american al Apararii, Leon Panetta, in cadrul unui summit organizat la Singapore, relateaza AFP.

Acest anunt intervine in contextul in care ingrijorarile legate de atitudinea Chinei, care isi intareste forta militare si se afirma din ce in ce mai mult, s-au multiplicat in Asia.

Decizia de a amplasa mai multe nave in Pacific, in paralel cu intarirea parteneriatelor militare din regiune, face parte dintr-un efort "deliberat", destinat sa dinamizeze rolul Statelor Unite intr-o zona vitala pentru viitorul Americii, subliniat Panetta.

El a precizat ca "pana in 2020, Marina isi va repozitiona fortele, in prezent distribuite in proportie de circa 50%-50% intre Pacific si Atlantic, spre un raport 60%-40% in favoarea Pacificului - inclusiv sase portavioane, precum si majoritatea navelor si submarinelor noastre".

Washingtonul a prevazut si cresterea numarului de exercitii militare in regiunea Pacificului.

Panetta a sustinut ca aceasta strategie nu constituie o provocare pentru China, subliniind ca cele doua tari au un interes comun in dezvoltarea securitatii si a cometului in regiunea Pacific.

China a reactionat imediat prin vocea agentiei oficiale de presa China Noua, afirmand ca nu este momentul pentru a "crea valuri" in Marea Chinei Meridionale, teritoriu disputat de mai multe tari, si denuntand "conceptul puternic supraevaluat de 'amenintare chineza' la libertatea de navigare in Marea Chinei Meridionale".

"Este recomandat pentru anumite persoane sa nu vina sa tulbure aceste ape", scrie agentia, pentru care "pretendenti, intariti sau nu de noua postura a Statelor Unite, au aprins focul si acum atata flacarile", in timp ce Beijingul are "dorinta reala" de a face din aceasta mare o "mare a pacii".

La inceputul lui ianuarie, Barack Obama a prezentat noua strategie militara americana, care face din Asia, si nu din Europa, prioritatea sa strategica, alaturi de Orientul Mijlociu.

Panetta a facut aceste declaratii in fata oficialilor din domeniul apararii din regiune, in cadrul unui dialog asupra securitatii organizat de Institutul international pentru studii strategice (IISS) din Londra.

Mai multi vorbitori si-au exprimat ingrijorarea in fata atitudinii Chinei, care doreste sa isi afirme suprematia in regiune, printre acestia numarandu-se si ministrul adjunct al Apararii din Japonia, Shu Watanabe, care a calificat drept "amenintare" lipsa transparentei asupra bugetului chinez al apararii.

"Asupra chestiunilor militare, exista preocupari. Cred ca toate tarile resimt acelasi lucru", a adaugat el.

Ministrul indian al Apararii, A.K. Antony, si-a exprimat si el ingrijorarea, la New Delhi, o alta mare putere regionala, afirmand ca "deoarece China si-a intarit capacitatile si cheltuielile in materie de aparare, la randul nostru, trebuie sa ne protejam interesele nationale, sa ne intarim in mod similar capacitatile la frontierele noastre".

Ministrul australian al Apararii, Stephen Smith, a aparat reorientarea strategica a Washingtonului, care urmeaza sa-si amplaseze pana la 2.500 de militari in Australia.

"Nu vedem in niciun caz aceasta initiativa generand instabilitate sau o cursa a inarmarii", a spus acesta, adaugand ca, dimpotriva, prezenta americana va reprezenta un "factor de pace si de securitate".

In preziua deplasarii in Asia, Panetta a incurajat tinerii ofiteri sa-si intareasca legaturile cu China si sa nu lase garda jos in fata ascensiunii militare a republicii populare. Cheltuielile militare ale Beijingului se ridica la 100 de miliarde de dolari in acest an.

"Armata chineza este in expansiune si se modernizeaza. Trebuie sa ramanem vigilenti. Trebuie sa fim puternici. Trebuie sa fim pregatiti sa depasim orice provocare", spusese Panetta.

"Dar cel mai important lucru este sa deschidem o noua era de cooperare in materie de aparare" intre SUA si tarile asiatice, subliniase secretarul american al Apararii.